Mint ahogyan azt a LikeNews is megírta múlt héten szombat 70 ember halt bele a koronavírusba itthon, ám azt akkor még senki sem tudta, hogy ebből a 70 emberből kettő egy férj és egy feleség, akik után egy 6 éves kislány marad árván. A tragédiáról a férj unokatestvére, Szilárd beszélt. Szilárd egyébként egy másik tragédiával kapcsolatosan is szerepelt már a médiában, ugyanis az ő húgát ölte meg a darnózseli hentes férj még évekkel ezelőtt, az ügyben ősszel volt jogerős ítélet.

Mérhetetlen fájdalom

Szilárd a mérhetetlen fájdalmukról nem akart beszélni, azt azonban meg akarta osztani, hogy milyen problémákkal szembesültek: „Egy évvel a vírus megjelenése után sincsenek kidolgozott protokollok, megoldások, hogy egy ilyen esetben kinek mit és hogyan kell, lehet megtennie” – írta a közösségi oldalon.  A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A szüleit is megfertőzte

Szilárd unokatestvérét február 1-jén tesztelték, másnap tudta meg, hogy fertőzött. Amikor azonban még nem tudta, hogy beteg meglátogatta a szüleit, így ők is elkapták és karanténba kerültek. Szilárd unokatestére ezt követően egy hét múlva légzési nehézségekkel kerül kórházba, majd négy nappal később felesége is követte őt.

Hívás a kórházból

Szilárd a Szeretlek Magyarországnak mondta el, hogy az unokatestvére a felesége számát adta meg, mint közeli hozzátartozóét, így amikor meghalt, a kórház nem tudott már az asszonnyal beszélt, ezért a nő szüleit hívták fel. Vagyis a férj anyósáék előbb tudtak a haláláról, mint az édesanyja.

Személyesen akarták közölni a gyászhírt

A férj édesanyja mindeközben egyedül volt otthon karanténban, a család telefonon félt közölni vele a gyászhírt. Azt gondolták, jobb lenne, ha valaki személyesen mondaná el az idős asszonynak, hogy meghalt a fia.

Eközben meghalt a feleség is

Szilárdék ezt követően felhívták a háziorvost, hátha van ötlete. Ő azt mondta, hogy nekik nincs védőruhájuk, amiben be lehetne menni. Azt javasolta, kérdezzék meg a mentőknél. Amíg azon gondolkodtak, megkérhetnek-e egy mentőst, hogy menjen be elmondani a hírt, vagy beöltözhet-e más és bemehet-e az idős asszonyhoz, addig jött az újabb lesújtó hír: meghalt a feleség is.

Végül nem bírták magukban tartani a gyászhírt

A feleség szülei másnap már nem bírták magukban tartani a fájdalmat, felhívták a férj édesanyját, és elmondták, hogy a fia és a menye is meghaltak. „Amikor megtudtam, hogy már tudja a hírt, lóhalálában vittem édesanyámat, a másik unokatestvérem pedig a harmadik testvért, hogy kapun keresztül valahogy próbáljanak segíteni.”

Hogyan közöljék az egyedülállókkal a rossz hírt?

Szilárd szerint egy családban két áldozat nem gyakori, de egyedül élő vagy karanténban lévő embernek biztosan kellett már halálhírt közölni.  „Úgy látom, erre egy éve nincs kitalálva semmi. Lehetne védőruhát rendszeresíteni a háziorvosnál például, egy kis odafigyeléssel lehetne rendszer, kinek és hogyan kell a hírt közölnie egyedül lévő emberrel, akinek utána egyedül kell mindezt feldolgoznia.”

Megnézte az elhunytak listáját

Szilárd rokonai tragédiája miatt most először nézte meg a koronavírusban elhunytakról készített kormányzati listát. A 45 éves unokatestvére és 36 éves felesége mellett is feltüntettek alapbetegséget. Magas vérnyomást és a túlsúlyt.

Mindenkinek van alapbetegsége

„Olyan érzés fogott el, hogy ez a lista azért ilyen és azért így van kitalálva, hogy az esetleges felelősséget le tudja tolni magáról a rendszer, mert ugye Covid és különben is betegek voltak.”- mondja. „Ugyanezen az oldalon szorongás az alapbetegsége az egyik halottnak, de ilyen alapon szinte mindenkinek van valamilyen alapbetegsége. Dátum egyáltalán nincs, így a tényleges beazonosítás még a közeli rokonoknak sem könnyű. Mire jó ez?”

Gyűjtést szerveztek az árva kislánynak

A hat éves gyerek most nagyszülőknél van. Gyűjtés indult neki, sokan segítenek. „Vasárnap még a gyerekkel kapcsolatban is tanácstalanok voltunk, de úgy tűnik, hogy „az árván maradt gyerek problémára” a rendszernek vannak már válaszai, többféle szakember próbálta kitalálni, hogyan közöljék a kislánnyal, hogy szülei meghaltak.”

Több, mint 14 ezernek haltak meg

A LikeNews is beszámolt róla, hogy Magyarországon már 14 ezer ember halt bele a koronavírus szövődményeibe. Szilárd szerint egy év alatt emberközpontúbb szabályok születhettek volna, hogy egyszerűbb legyen egy ilyen veszteség feldolgozása. 14 ezer ember hozzátartozói szenvedhetnek hasonló problémáktól.

“Bele kell ordítani az éterbe”

„Bele kell ordítanom az éterbe, amit a családom és én megtapasztaltam. Hátha eljut ez olyan helyre, ahol az ilyen problémák megoldásához legalább van szándék és erőforrás, talán kormányzati akarat is.” – írta a Facebookra Szilárd.

Szilárd korábban egy másik tragédia kapcsán is szerepelt a médiában

A férj unokatestvére, Szilárd korábban egy másik tragédia kapcsán is szerepelt a médiában, ugyanis az ő húgát ölte meg darnózseli hentes férj. Az ügyben ősszel született ítélet, itt írtuk róla. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció, Freepik