2995 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 400 111 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Meghalt 107 beteg

Elhunyt 107 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 14 252 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 304 680 fő, az aktív fertőzöttek száma 81 179 fő. 4147 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 351-en vannak lélegeztetőgépen. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ennyien kaptak eddig oltást

Eddig 427 309 fő kapott oltást, közülük 172 739 fő már a második oltását is megkapta. Jelenleg is zajlik a regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon (Pfizer- és Szputnyik vakcinával), a háziorvosok pedig a 60 év alatti krónikus betegek oltását végzik (AstraZeneca-vakcinával).

Az idősotthonokba is visszatérnek az oltócsapatok

Emellett több idősotthonba is visszatérnek az oltócsapatok és folytatódik az egészségügyi dolgozók második körös oltása is. Zöld utat kapott a hatóságoktól a kínai Sinopharm-vakcina is, így hamarosan azzal is kezdődhet az oltás. Elindult az újraindításról szóló online nemzeti konzultáció is.

Nőtt a fertőzöttek száma, itt a harmadik hullám

Az elmúlt napokban Európa számos országához hasonlóan hazánkban is nőtt az új fertőzöttek, a kórházi betegek száma, ez arra figyelmeztet, hogy a harmadik hullám jelei mutatkoznak itt is. A brit vírusmutáns egész Európában gyorsan terjed, több embert fertőz és növeli a betegek számát.  A védelmi intézkedések betartása továbbra is fontos. A kormány álláspontja, hogy csak  fokozatosan és felelősen lehet feloldani a korlátozásokat, és ehhez az emberek véleményét is kikéri. Az erről szóló online nemzeti konzultáció elindult.

A veszélyhelyzet meghosszabbítása

A kormány előterjesztésére az Országgyűlés kedden kezdte tárgyalni a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbítását, amelynek célja a magyar emberek életének és egészségének megvédése, valamint a gazdasági károk mérséklése és a munkahelyek megőrzése.

Megkapta az engedélyt a kínai vakcina

Péntek délután jelentette be Müller Cecília, hogy a kínai vakcina alkalmazását engedélyezték a Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy már lehet oltani azzal az 550 ezer adag kínai vakcinával, ami a héten érkezett meg Magyarországra. Bevizsgálták ugyanis, hogy tényleg az van-e a vakcinában, ami a gyártó szerint benne kell, hogy legyen. 

Ennyi kínai vakcina érkezett

A kormányzati portálon tudatták: péntekig összesen 737 267 ember oltására elég oltóanyag érkezett az országba. Az amerikai-német Pfizer-BioNTechtől 334 717, a kínai Sinopharmból 275 ezer, a brit-svéd AstraZenecától 84 950, az orosz Szputnyikból 22 800, az amerikai Modernától 19 800 ember oltására elég vakcina jött.

Egy alkalmazási előírást kellett kiadni

Egy kormányrendeletnek köszönhetően olyan vizsgálatokat itthon már nem kellett végezni, ami a vakcina hatékonyságát, esetleges mellékhatásait ellenőrzi. De ahhoz, hogy az orvosok elkezdhessenek vele oltani, ki kell adni egy alkalmazási előírást, ebben kell, hogy szerepeljen az is, kinek nem ajánlott az oltás. 

A kínai ismertető alapján írták

Saját vizsgálatok híján az OGYÉI a Sinopharm vakcina kínai nyelvű termékismertetőjének magyar nyelvű adaptációját adta ki, annak is a december 30-i verzióját. Ez egyébként jóval alaposabb, mint a hasonló jellegű útmutató az orosz vakcináról – írja a 444.hu.

„Határozott védettséggel bír”

Az a szövegből kiderül, hogy a III. fázisú klinikai vizsgálatoknál elsősorban a 18–59 éves népességre koncentráltak, náluk a készítmény „meghatározott védőhatással bír”. Hogy pontosan milyen hatékonyságú, arról azt írják, hogy „a védőhatásra vonatkozó értékeléshez a végső adatok egyelőre nem állnak rendelkezésre, a hatásosság és a biztonságosság még további ellenőrzésre szorul”. 

60 év felett is alkalmazható

A szöveg szerint a vakcina a 60 évesnél idősebb személyeknél is alkalmazható, de „a vakcina által biztosított védettség pontos mértékének tekintetében náluk egyelőre korlátozott mennyiségű adat áll rendelkezésre, a kutatások zajlanak”. 

Nem mindenkinek jó minden vakcina

Elég változatos most az, hogy melyik vakcinát kinek adják be. Az AstraZenecát megkaphatják krónikus betegek is, de 60 év felettiek egyelőre nem. A Szputnyikot adják időseknek is, de krónikus betegeknek nem. A Pfizernél és a Modernánál ilyen megkötések nincsenek.

Figyelembe kell venni az egészségi állapotot

A most kiadott szövegben Müller Cecíliával összhangban az szerepel, hogy a kínai vakcina alkalmazása előtt „figyelembe kell venni a 60 éves és idősebb személyek egészségi állapotát és a vírusfertőzés súlyos szövődményének való kitettségük kockázatát”.

Egyelőre nem javasolják az oltás beadását

  • azoknak, akiknél a készítmény bármely összetevőjével (a segédanyagokat is beleértve) szemben ismert túlérzékenység áll fenn (ezek fel vannak sorolva a szövegben). 
  • azoknak, akiknél korábban vakcinák alkalmazásakor súlyos mellékhatások jelentkeztek (például heveny túlérzékenységi reakció; végtagok, szemek, ajkak, torok duzzanata [angioneurotikus ödéma]; légszomj stb.). 
  • terhes, illetve szoptató nőknek (mert egyelőre az ő körükben nem végeztek elég klinikai vizsgálatot)
  • azon személyeknek, akiknél a krónikus betegség nincs megfelelően egyensúlyban, vagy krónikus betegség akut fellángolása esetén, vagy kórtörténetükben túlérzékenység szerepel.

A Szputnyikkal már oltanak


A Szputnyik-vakcinával már zajlik a regisztrált idősek oltása, és hamarosan a kínai vakcinával is megkezdődhet az oltás.

Merkely doktor is a Szputnyik V vakcinát kapta meg

Mint ahogyan azt a LikeNews is megírta dr. Merkely Béla a Semmelweis egyetem rektorát beoltották az orosz Szputnyik V vakcinával a mai napon. Merkelyt négy másik orvoskollégájával együtt oltották be a a Külső Klinikai Tömbben létrehozott oltóponton.

Így kapta meg Merkely doktor az oltást:

Dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes oltotta be /Fotó: dr. Merkely Béla, Facebook

Őket oltották még be

Merkely mellett négy másik orvost oltottak be: dr. Hartyánszky István, a Városmajori Szív- és Érsebészeti Klinika szívsebészeti profilvezetőjét, dr. Csósza Györgyi, a Pulmonológiai Klinika kardiológusát, dr. Tóth Szabolcs, a Transzplantációs és Sebészeti Klinika orvosát és dr. Orbán Vince, az Orvosi Képalkotó Klinika radiológusát.

A fertőzöttek száma 110,7 millió, a halálos áldozatoké 2,45 millió a világon

A világon 110 709 173 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 2 451 695 a gyógyultaké 62 336 994 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 110 306 280 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 2 441 610, a gyógyultaké 62 112 930 volt.

192 országban van jelen

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.  A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Szputnyik V, MTI/Czeglédi Zsolt