Richter skála szerinti 4.6-os erősségű földrengés volt Zágráb környékén, ma reggel 5.37 perckor. A rengést követően több kisebb utórengés is volt, azokról is többen beszámoltak hogy érezték. A földrengésben csak kisebb károk történtek. Sérültekről nincs információ! – számolt be erről a metkep.hu.

Petrinja közelében is rengett megint a föld

A CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium közleménye szerint 2021. március 3-án, helyi idő szerint reggel 5 óra 37 perckor 4,4-es magnitúdójú földrengés keletkezett Horvátországban, Petrinja község közelében. A rengés a 2020. december 29-i földrengés utórengése volt. A földrengést a lakosság Magyarországon nem érezte, a katasztrófavédelemhez nem érkezett bejelentés, írja a katasztrófavédelem. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Decemberben is rengett a föld

Mint ahogyan arról a LikeNews is beszámolt decemberben több erős földrengés is megrázta a szomszédos Horvátországot. Az december 28-i rengést egész Közép-Horvátországban érzékelte a lakosság, sőt Magyarországon is észlelhető volt.  

Itthon is lehetett érezni

Ezt követően mint megírtuk december 29-én újabb nagyobb horderejű rengés következett, mint akkor arról beszámoltunk itthon a fővárosban sok helyen mozogtak a csillárok. A rengés erős, 6,3 -as erősségű volt és Horvátországban, nem messze Zágrábtól pattant ki 5 km mélységben. A déli országrészben erős rengésről számoltak be, a határ menti Barcson sokan az utcára szaladtak, Pécsett egy áruházból kiküldték a vásárlókat.

Erős rengés Zágrábtól 46 km-re

6,3-as magnitudójú rengés rázta meg december 29-én kedden délelőtt 11:18 perckor a Horvátországot. A földrengés olyan erős volt, hogy az epicentrumtól 300 km-re Budapesten is lehetett érezni. Petrinja településen rengeteg sérültről adtak számot, a rengésben többen életüket is vesztették, köztük egy 12 éves kislány is. KAPCSOLÓDÓ: Jelentős földrengés volt Magyarországon, sokan érezték a földmozgást – egy 12 éves kislány életét vesztette

A kórház is megrongálódott

Mint akkor arról hírt adtunk húsz sérültet szállítottak a közeli, sziszeki kórházba, közülük kettőt súlyos sérülésekkel. Eközben a kórház egyik szárnyából, amely nem biztonságos, egy másik, félig kész szárnyba evakuálják a betegeket. Negyven beteget átszállítottak Zágrábba. Sziszek városában nem sérült meg senki, a földmozgás azonban itt is súlyos károkat okozott az épületekben.

“Igazi tragédia”

A kormányfő a sajtónak akkor úgy nyilatkozott: Petrinjában az épületek nem biztonságosak, ezért a legtöbb ember nem térhet vissza otthonába. “Ez egy igazi tragédia” – mondta. Konténereket és sátrakat állít fel a katonaság a lakosság részére. A közeli Glina településen is közel kétszázan maradtak biztonságos fedél nélkül. EZ IS ÉRDEKELHET: Egy 12 éves kislány meghalt horvátországi földrengésben, a kutatómentők keresik az áldozatokat – Sokkoló felvételek a helyszínről

Nem volt se áram, se telefon

A rengéseket követően a nemzeti válságstáb azonnali hatállyal feloldotta a január 8-ig tartó lakhelyelhagyási tilalmat, amelyet a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére rendelt el még december 23-án. Az ország egyes részein nem volt áramszolgáltatás, nem működött a telefon és az internet.

Tavasz óta reng a föld Zágráb környékén

A horvát fővárost és környékét korábban 2020. március 22-én rázta meg nagyobb földrengés. A fél óra különbséggel bekövetkezett 5,6-os, majd 5,1-es erősségű földmozgásban számos épület megrongálódott, és több ember megsérült. IDE KAPCSOLÓDIK: Több halálos áldozata is van az itthon is érezhető horvátországi földrengésnek

25 ezer épületben okozott kárt

Az akkori földmozgás Zágrábban és környékén 25 ezer épületben okozott kárt. A belvárosban megrongálódott a főváros jelképének számító katedrális, a horvát parlament és a kormány épülete, valamint több templom és kulturális örökséghez tartozó építmény. Több kórházból is evakuálni kellett az embereket.

Kétezer utórengés

Zágrábban a márciusi földrengés óra folyamatosak az utórengések. A szakemberek mintegy kétezret jegyeztek fel, amelyek negyede volt érezhető. Hatezer épület a mai napig nem biztonságos, köztük több óvoda, általános iskola, középiskola, egyetem, kulturális és tudományos intézet. EZ IS ÉRDEKELHET: Az orgonistára ráomlott a mennyezet és a harangtorony, nem élte túl – újabb részletek a Magyarországon is érezhető horvátországi földrengésről

Az Ökomenikus Segélyszervezet január elején járt a helyszínen

Mint megírtuk a szervezet szoros együttműködésben dolgozik Petrinja és a környező települések vezetőivel, valamint koordinációs központokkal annak érdekében, hogy a segélyszervezet által indított adománygyűjtésből megvalósuló segítségnyújtás a lehető legjobban támogassa a helyi igényeket.

Petrinja lakhatatlanná vált


A Segélyszervezet munkatársának helyszíni jelentéseiből kiderül: Petrinja belvárosa gyakorlatilag teljesen lakhatatlanná vált. A folyamatos földmozgások miatt a súlyosan megrongálódott otthonok, a közösségi- és szociális intézmények lakóinak el kellett hagyniuk az épületeket. IDE KAPCSOLÓDIK: Az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársa a horvátországi földrengés helyszínéről: Sokan mindenüket elvesztették a földrengés miatt

Fotó a helyszínről:

Fotó: Ökomenikus Segélyszervezet

Van, aki az autójában lakik jelenleg

Sokan autójukban, sátorban vagy ideiglenes szálláson keresnek átmeneti menedéket. Az egyik helyi idősek otthonában élőket kaszárnyában szállásolják el jelenleg, ez azonban a koronavírus járvány miatt fokozottan veszélyes lehet a számukra. A körülményeket tovább rontja a januári hideg, esős időjárás. A Segélyszervezet munkatársának sokan arra panaszkodtak, hogy a közelmúltban újjáépített otthonaikat – és ezzel együtt mindent elveszítettek most.

Rengeteg önkéntes utazik a helyszínre

Ugyanakkor a helyszínre rengeteg önkéntes utazik, mindenki úgy segít, ahogy csak tud: van, aki meleg ételt vagy ruhákat oszt, és van olyan is, aki a romok elbontásához csatlakozik. A kilátástalan helyzetbe került károsultak közül többen úgy vélekednek a példátlan összefogás annak is köszönhető, hogy a nemzet korábban már megélt egy közös traumát, akkor azonban megtapasztalták, hogy számíthatnak egymásra.

Miért reng a föld?

A Föld felszíne nem egységes, hanem kisebb-nagyobb kőzetlemezekből áll össze. A lemezek határát általában hegyek vagy völgyek jelzik. Horvátország a földmozgásokat tekintve nagyon aktív terület, hiszen Afrika évente néhány centimétert nyomódik Európa felé. A nagy nyomás miatt a kisebb kőzetlemezek folyamatosan rendeződnek a mélyben, ezek okozzák a rengéseket, a mostanit is egy ilyen hirtelen elmozdulás okozhatta.  A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Helyszíni felvétel, Petrinja a decemberi földrengéskor – Forrás: Twitter videó részlet