Mint ahogy arról a LikeNews is hír adott 3989 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 86 769 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

84 halálos áldozat

Elhunyt 84 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1973 főre emelkedett, 20 856-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 63 940 fő. Az aktív fertőzöttek 25%-a, az elhunytak 32 %-a, a gyógyultak 28%-a budapesti. 4767 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 348-an vannak lélegeztetőgépen.

A rendőrség határozott fellépése

Ezt követően tartotta meg szokásos napi sajtótájékoztatóját az operatív törzs, ahol az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: A rendőrség határozottabban lép fel a védelmi szabályok megsértői ellen. Gál Kristóf közölte: a szigorúbb maszkviselési szabályok megszegése miatt hétfőn 83 esetben intézkedtek a rendőrök üzletekben és más zárt helyeken.    

Figyelmeztetések, bírságok

Tizennyolc esetben figyelmeztettek, 26 helyszíni bírságot szabtak ki, 39 embert pedig feljelentettek a rendőrök, akik továbbra is ellenőrzik a tömegközlekedési eszközökön is a maszkviselés szabályait.    

Gál Kristóf erről is beszélt

Gál Kristóf a hétfői intézkedések közül kiemelte azt, hogy Herceghalomnál egy vonaton utazó férfi a jegyvizsgáló többszöri felszólítására sem volt hajlandó maszkot viselni, és folyamatosan inzultálta, sértegette a vele egy fülkében utazókat. A 49 éves férfi a helyszínre érkező rendőrök felszólítására sem vette fel a maszkot, és továbbra is fenyegette utastársait. Ezért megbilincselték és előállították a budaörsi rendőrkapitányságra. A maszkviselési szabályok megsértése, valamint garázdaság miatt indult szabálysértési eljárás ellene – tette hozzá.    

Átutazási szabályok

A szóvivő elmondta azt is, hogy a védelmi intézkedések szeptember 21-ei hatályba lépés óta az országban eddig 2460 esetben intézkedtek a rendőrök.  Hétfőn az átutazási szabályokat megsértők közül kilenc embert figyelmeztetésben részesítettek, és 19 helyszíni bírságot szabtak ki.

Ennyi hatósági karantén rendeltek el hétfőn

Hétfőn 4873 hatósági házi karantént rendeltek el, ebből 885-öt határátlépéskor. Jelenleg 30 984 emberrel szemben van érvényben ilyen korlátozó intézkedés. Közülük 2157-en használják az online ellenőrzésre fejlesztett mobilalkalmazást. A rendőrök 13 409 személyes ellenőrzést tartottak a hatósági házi karanténban levőknél, három helyszíni bírságot szabtak ki, 33 esetben pedig szabálysértési feljelentést tettek – ismertette.

Bejelentésre készül Orbán

Gál Kristóf közölte: kedden a koraesti órákban, a kormányülés után Orbán Viktor miniszterelnök várhatóan bejelentést tesz.

NNK: a települések 80 százaléka érintett a fertőzésben

A magyarországi településeknek már a 80 százaléka érintett a koronavírus-fertőzésben, ezért nagyon fontos a fertőzés terjedését megakadályozó szabályok betartása – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Javaslatok a kormánynak

Galgóczi Ágnes közlése szerint az operatív törzs és a járványügy folyamatosan figyelemmel kíséri a járványügyi helyzetet, és javaslatokat tesz intézkedésekre a kormánynak.  A miniszterelnök a mai kormányülés után bejelentést tesz – mondta.  

A szennyvíz örökítőanyaga  

Az osztályvezető kiemelte: a 44. heti adatok alapján Békéscsaba, Eger, Kecskemét, Szekszárd, Tatabánya, Veszprém, más nagyvárosok és a főváros szennyvízében is növekvő tendenciát mutat a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, tehát várható a fertőzések számának további emelkedése.    

Mindenhol végeznek szennyvízvizsgálatot

A vírus örökítőanyagának nyomon követéses vizsgálatát Közép-Kelet-Európában Magyarország elsőként vezette be, és a WHO európai régiójában jelenleg is csak három ország végzi – tette hozzá. Az anyagnak a szennyvízben lévő koncentrációja 4-10 nappal jelzi előre az esetszámok várható növekedését, ami felkészülési lehetőséget is ad a területi járványügyi hatóságoknak megelőző intézkedések bevezetésére, és a lakosságot is figyelmeztethetik a kockázatokra – mondta Galgóczi Ágnes. Ismertetése szerint a szennyvízvizsgálatok az ország egész területét lefedik, 19 megyeszékhelyen, több nagyvárosban és Budapesten három ponton vesznek mintát.    

Tombol a második hullám

Hangsúlyozta, hogy a járvány második hullámában Európában és Magyarországon is folyamatosan nő a fertőzöttek száma. Közölte: Magyarországon az elmúlt 24 órában 3989 új fertőzöttet azonosítottak, és meghalt 84, többségében idős, krónikus beteg. Ezzel 1973-ra nőtt az elhunytak száma, a halottak átlagéletkora 76 év, 86 százaléka 65 évnél idősebb volt. 4767 beteget kórházban ápolnak, 348-an vannak lélegeztetőgépen.    

Maszkviselés fontossága

Az osztályvezető felhívta a figyelmet a védőmaszk viselésére vonatkozó szabályok betartására és betartatására. Hangsúlyozta, hogy a maszknak a szájat és az orrot is takarnia kell, tiszta kézzel kell felhelyezni, viselés közben nem szabad megérinteni, az áll alá húzni. Ha a használat ideje alatt átnedvesedik, szennyeződik, az egyszer használatos sebészeti maszkot el kell dobni, a textilmaszk fertőtlenítő mosás és vasalás után újra használható.    

Ha a tünetek súlyosbodnak

Kérdésre válaszolva Galgóczi Ágnes elmondta: a láz, köhögés, az íz- és szagérzékelés elvesztése tipikus tünete a fertőzésnek; ha a tünetek súlyosbodnak, a nehéz légzés fokozódik, tartósan magas láz, erősebb köhögés esetén érdemes újra a háziorvoshoz fordulni, és akár mentőt hívni, mert kórházi kezelésre lehet szükség. További kérdésre adott válaszában közölte: jelenleg 1071 egészségügyi dolgozót vezényeltek át a koronavírus-fertőzés ellátása miatt.

Kiemelt kép: Orbán Viktor