2047 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 331 768 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 118 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10 198 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 179 541 fő, az aktív fertőzöttek száma 142 029 főre csökkent. 5646 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 396-an vannak lélegeztetőgépen. 

Zajlanak az oltások

Immár 25 kórházi oltóponton zajlik az egészségügyi dolgozók oltása, és már zajlanak az előkészület idősotthonok lakóinak és dolgozóinak oltására. A járvány lassítása és a kórházak teljesítőképessége érdekében továbbra is érvényben vannak az eddigi védelmi intézkedések.

Meglepő döntést hozott a kormány

A tegnapi tájékoztatón elhangzott, hogy Nagy-Britannia területéről a repülőgépek leszállási tilalmának fenntartása már nem indokolt, ennek értelmében éjféltől Magyarország ismét fogad polgári légijárműveket Nagy-Britannia, illetve Észak-Írország területéről. Menetrend szerinti magángépeket is. Ez már csak azért is nagyon érdekes, mert Angliát éppen tegnapelőtt este zárták le teljesen, ennek részleteiről itt a LikeNews hírportálon is beszámoltunk.

Megérkezett az újabb vakcina szállítmány

Az M1 csatorna tudósítója azt mondta, 35 ezer adag oltóanyag érkezett, ebből mintegy 5000 a Semmelweis Egyetem központi gyógyszertárába került.

80 fokra lehűtve

Az oltóanyagot mínusz 80 Celsius-fokra hűtve szállították, és ezen a hőmérsékleten tárolják tovább egy speciális fagyasztószekrényben.

Egészségügyi dolgozókat oltanak be

Hozzátette, az egyetemre érkezett vakcinával egészségügyi dolgozókat oltanak be. Közülük már mintegy kétezren kapták meg az oltást, és eddig senkinél nem alakult ki komolyabb mellékhatás.

A félelemtől is megvéd

Az oltás nem csak a betegségtől, a félelemtől is megvéd – mondta Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az M1 aktuális csatornán hétfő este.

Más életminőség

A vakcina nyújtja a fertőző betegségek ellen a legjobb védelmet, de egyúttal más életminőséget is jelent, és ezt felismerik az emberek. Ahogy telik az idő, egyre többen szeretnék beoltatni magukat – mondta a szakember.

Harmadik hullám

Szlávik János szerint a járvány harmadik hullámát még valószínűleg nem az oltás, hanem a szigorú védelmi intézkedések, lezárások fogják megakadályozni.

Ezt mondta korábban Szlávik az oltásról:

A Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa azt is elmondta, hogy a második oltás után egy héttel alakul ki a védettség.

Szlávik János a HírTV-nek hangsúlyozta, hogy a vakcina beadása nem kötelező. Aki viszont kéri, az 21 nappal az első oltás után kapja meg a másodikat, ami után egy héttel kialakul a védettség.

Kiemelt kép: MTI