Az orvosok szerint kicsi az esély arra, hogy elkerüli Magyarországot a koronavírus. Budapesten és környékén egyre többen gondolják úgy, hogy baj esetén nem árt, ha vannak otthon tartalékok. Erről tanúskodik a fenti fotó is, amely szerda délután készült a rózsakerti Sparban. Hasonló fotók készültek több szupermarketben is. Nézzük, ha ne adj Isten megérkezne a baj és karantént rendelnének el, mire lehet otthon szükség.

Ahogy azt korábban mi is megírtuk az orvosok szerint kicsi az esély arra, hogy elkerüli Magyarországot a koronavírus. Egyre több európai és velünk szomszédos országból jelentenek betegeket, érdemes résen lenni.

Az elsők között írtuk meg, hogy a budaörsi Metróban már hétfőn elkezdték felvásárolni a lisztet, cukrot, olajat. Nem volt gond az ellátással, folyamatosan hozták a raktárból a targoncák az újabb lisztadagokat.

Úgy tudjuk a törökbálinti Auchanban az áruház közepéig kígyóztak a sorok szerdán kora este. Láthatóan az emberek kezdenek felkészüli egy esetleges karanténra. Sokan ugyanis nem a fertőzéstől, inkább az esetleges korlátozásokkal járó macerától tartanak.

A koronavírus kiindulóhelyén, a kínai Vuhanban azt kérik a hatóságok, hogy családonként csak egy ember menjen ki vásárolni az utcára, és ha lehetséges, ő is csak kétnaponként. Olaszországban úgynevezett steril folyósokon juttatják be az élelmiszert a karantén alá helyezett területekre. Az alábbi képen látszik, hogy sorban állás alakult ki ott is több helyen.

Sorban álló olaszok – Fotó: Euronews.com

Tegnap írtuk meg, hogy Tenerifén is kitakarították a boltokat azt követően, hogy egy ezer vendéges szállodára egyszerűen egy lakattal rázárták a hatóságok az ajtót.

Üres polcok Tenerifén – Fotó: Pite Piskor Zoltán

No pánik, tele van a kamra

Nagyanyáink tudták, hogy egy családnak néhány hétre mire van szüksége. Nem kell pánikolni, csak olyan dolgokat érdemes beszerezni, amiből amúgy is van otthon, csak helyhiány miatt nem tartunk belőle két-három heti adagot: liszt, cukor, élesztő, tej, olaj, konzervek, száraztészta, bab, rizs.

A családi patikát is érdemes átnézni, hogy szükség esetén legyen kétheti adag a fontos gyógyszerekből.

A tisztító,- és tisztálkodószerekről sem érdemes megfeledkezni. Vécépapír, zsebkendő, intimbetét, mosópor, mosogatószer, fogkrém.

Még nincs felvásárlási trend

Pénzcentrum információi szerint is sok magyar valóban elkezdett felhalmozni egy esetleges lezárástól tartva. Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint trendszerűen nem jelent még meg ez a magyar kiskereskedelemben, de nem számítanánk fennakadásokra, ha hirtelen mindenki nagybevásárolni indulna. A nagy kereslet még jól is jöhet az üzleteknek.

Ügyeleti központot működtet a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs – közölte a Belügyminisztérium szerdán. Az operatív törzs továbbra is folyamatosan figyelemmel kíséri a koronavírus-fertőzésre vonatkozó, ellenőrzött egészségügyi és járványügyi adatokat.

Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: [email protected]. A beérkező elektronikus levelekre a központ a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küld. A 06-80-277-455 illetve a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogják fogadni a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

Kiemelt kép: Üres polcok Budapesten a rózsakerti Spar szupermarketben 2020.02.26-án – Fotó: Szilágyi Szilvia