Koronavírussal kapcsolatos átverés jelent meg Magyarországon, amelyet a biztonságtechnikai szoftvermegoldásokkal foglalkozó nemzetközi cég, az ESET szakemberei már más országokban is észleltek.

A csalás lényege, hogy kéretlen e-mailekkel illetve hamis webshopokkal támadják a felhasználókat. A csalók arcmaszkokat kínálnak a levelekben, amelyek egy átverős oldalra irányítják a gyanútlan áldozatokat.

A biztonsági cég ismertetése szerint a Németországban, Szlovákiában és Csehországban is észlelt tevékenységben az internetes bűnözők személyes adatokat (név, cím, e-mailcím, mobiltelefonszám) lopnak el a felhasználóktól.

A webshop semmilyen adatot nem közöl az oldal üzemeltetőjéről, vagy az eladóról, az oldal alján található adathalász formula mellett a webshop aloldalakat is tartalmaz a jobb hatás kedvéért.

A Sky News értesülései szerint az ottani maszkokkal kapcsolatos hasonló csalások, visszaélések már 300 millió forintnyi (800 ezer font) kárt okoztak a briteknek.

A szakemberek az ügyfeleknek a csalások ellen azt tanácsolják, hogy az online vásárláskor mindig biztonságos eszközöket és megfelelő védelmi szoftvert használjanak, illetve csak megbízható, ismert webshoptól vásároljanak.

A vásárlói fiók létrehozásakor erős, egyedi jelszavakat alkalmazzanak, és soha ne mentsék el bankkártya adataikat a webshopban, vagy a böngészőben.

Garamvölgyi László is figyelmeztet

Garamvölgyi László – Forrás: Youtube

Ahogy azt korábban megírtuk itt a LikeNews.hu országos hírportálon, a korábbi rendőrségi szóvivő, Garamvölgyi László arra hívta fel a figyelmet, hogy az unokázós csalók váltották és más mesét mondanak.

Mostanában azzal a történettel hívják fel ezek a csalók az idős embereket, hogy az unokájuk megfertőződött a vírussal, ezért pénzre van szükségük. Ezt keverik egy másik, mostanában népszerű csalási módszerrel, amikor vírusteszteket kínálnak a hiszékeny embereknek.

Az aktualizált legendán, vagyis a csalók háttértörténetén kívül minden úgy zajlik, mint eddig, vagyis valakit elküldenek a kicsalt pénzért, így károsítják meg az időseket – tette hozzá Garamvölgyi László.

MTI/BPK – Kiemelt kép: illusztráció