A koronavírus brit mutációja könnyebben képes az emberi sejtekhez kapcsolódni és nagyobb mennyiségben termelődik a fertőzöttek szervezetében, tehát több kórokozó ürül, ezért fertőzőbb – mondta Rusvai Miklós víruskutató szombat reggel az M1 aktuális csatornán.

70 százalékkal fertőzőbb

A víruskutató elmondta, az új variáns körülbelül 70 százalékkal fertőzőbb, mint az a változat, ami eddig jelen volt. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy súlyosabb tüneteket okozna – tette hozzá. A kutató valószínűnek tartotta, hogy a brit variáns állhat az utóbb napok kedvezőtlenebb vírusadatai mögött.  A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A brazil és a dél-afrikai variáns

Kitért arra is, a brazil és a dél-afrikai mutációkról szintén elmondható, hogy valamivel jobban terjednek, mint az eredeti változat; ezeknél azonban nagyobb változás ment végbe az úgynevezett tüskefehérjén is, ezért ellenük nem olyan hatékonyak a jelenleg forgalomban lévő oltások.

Ez is érdekelhet: Döbbenetes adatokat tett közzé a magyar politikusnő: itt halt meg minden negyedik koronavírus áldozat a második hullámban

Ezt hangsúlyozta Rusvai Miklós

Tehát – fűzte hozzá – 5-10 százalékot le kell vonni a vakcinák eredeti variánssal szemben tapasztalt hatékonyságából. Rusvai Miklós hangsúlyozta, a vakcinák nem a megfertőződést akadályozzák meg, hanem azt, hogy a betegség súlyossá váljon, illetve, hogy a páciens belehaljon a fertőzésbe.

Dániában aggasztó a helyzet

Mint azt a LikeNews is megírta csaknem minden harmadik koronavírus-fertőzést a B.1.1.7. jelű brit variáns okozott Dániában február második hetében.

Növekszik az arány

A február 8-12. között regisztrált új fertőzötteknél elvégzett szúrópróbaszerű vizsgálatok 28,5 százaléka mutatta ki a brit variánst. Az előző héten még 20 százalék volt ez az arány, az év elején pedig mindössze 2 százalék – írja az MTI. 

Egyértelműen gyorsabb a terjedése

Az SSI szerint a szakértők egyetértenek abban, hogy a brit variáns gyorsabban terjed a koronavírus más típusainál.

Ez a helyzet Olaszországban

Olaszországban az egészségügyi minisztérium pénteki becslése szerint az új koronavírus-fertőzések 17 százalékáért felelős a brit variáns.

Németországban nőhet az arány

Németországban a Robert Koch intézet egy hete ismertetett adatfelvétele szerint 30 ezer fertőzésből nem egészen 6 százaléknál mutatták ki a brit variánst, de az intézet közölte: arra számít, hogy a jövő héten megjelenő friss vizsgálati eredmények ennél lényegesen magasabb arányt fognak kimutatni.

Dominánssá válhat

A LikeNews is beszámolt róla, hogy a koronavírus brit mutációja, amelyet ősszel Kentben azonosítottak először, világszerte dominánssá válhat – ezt Sharon Peacock professzor mondta, aki az Egyesült Királyság koronavírus genetikai felderítési programjának (Covid-19 Genomics UK Consortium) vezetője.

2020 szeptemberében fedezték fel

A brit mutáció, amelyet először 2020 szeptemberében a délkelet-angliai Kent grófságban észleltek, már a világ több mint 50 országában jelen van. “Ami valójában aggaszt minket jelenleg, az a terjedési képessége. Ha egyszer kiismertük a vírust vagy úgy mutálódik, hogy elveszíti fertőzőképességét, akkor már nem kell aggódnunk emiatt. De a jövőt tekintve úgy gondolom, hogy még évekig el leszünk foglalva a szekvenálással. Véleményem szerint még legalább 10 évig ezt fogjuk tenni” – tette hozzá.

A vakcina állítólag hatékony a variáns ellen is

A jelenlegi vakcinákat a koronavírus korábbi változatai alapján fejlesztették, de a tudósok úgy vélik, hogy az új mutációk ellen is hatékonyak. Peacock szerint úgy tűnik, hogy az Egyesült Királyságban forgalmazásra jóváhagyott oltóanyagok jól működnek az országban létező vírusváltozatok ellen. Mindezek ellenére nemrégiben egy idősotthon 14, már beoltott lakója mégis megfertőződött a mutáns vírussal, erről részletesen itt írtunk.

Magyarországon is jelen van

Müller Cecília az operatív törzs tegnapi sajtótájékoztatóján mondta el, hogy míg néhány nappal ezelőtt Magyarországon még csak 33 ilyen esetet fedeztek fel, addig most ez a szám már 69, kitért arra is, hogy a fertőzéseknek csak egy része hozható összefüggésbe külföldi utazással. 

Kapcsolódó:

Merkely Béla már decemberben felhívta a figyelmet a mutáns vírusra

“Londonban úgy tűnik, hogy a megbetegedések nagyobb részét ez a vírus okozza, de azok az esetek nem súlyosabbak, nincs több beteg, aki lélegeztetőgépre kerülne és nem magasabb a halálozás ettől. Lehet, hogy a fertőzőképessége erősebb, de ez csak a figyelmet hívja fel arra, hogy még fokozottabban tartsa be mindenki az eddig is javasolt előírásokat” – közölte Merkely Béla még decemberben.  A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció, Freepik