Kiköltöztették a Kádár-villából Veres Istvánt és családját. Azt állítják ők újították fel a villát, jár nekik a 200 milliós kártérítés. Most a szír ortodox egyház használhatja a villát. Egyesek szerint elátkozott épület a Kádár-villa, ezért is olyan hányatott az épület sorsa.

A rendezetlen sorsú épületben egykor Kádár János és felesége, Tamáska Mária élt hosszú évekig. A rózsadombi villában volt egy medence, ezt Kádár betemettette, helyén bábolnai tyúkokat tartott, melyekről maga gondoskodott, mivel kedvelte a friss tojást.

Kevesen tudják, hogy a Kádár-villa és az Apró-villa, ami nem más, mint Gyurcsány Ferencék mai háza kertszomszédok. Egy kiskapu is volt a két telek végében, így észrevétlenül átsurranhattak egymáshoz a kommunista párt vezetői. Gyurcsány Ferenc elmondása szerint a kiskapu a mai napig megvan.

Kádár János 1989 július 6-i halála után sokáig üres volt, majd felújították, ekkor nyerte el mai formáját. Veres István most azt állítja, hogy a villát mivel ő újíttatta fel, fizesse ki neki az állam a költségeket.

Az épület még 1999-ben lett az otthona Vereséknek, miután megkapták az ingyenes használati jogát. Az egykori pártállami rezidencia elfoglalása miatt elterjedt az a szóbeszéd, hogy azt csak azért vehette birtokba a Citadella bérlőjeként elhíresült Veres István, mert édesanyja Kádár János titkárnője volt. 

A Blikk szerint az a pletyka is tartotta magát, hogy ő maga a volt MSZMP-s főtitkár eltitkolt fia, hiszen Kádárnak a házasságából nem született gyermeke. Veres jelenleg letartóztatásban van, az üzletembert bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolják, és tavaly nyáron Spanyolországból hozták haza.

A Kádár-villának 2020 decemberben a Külgazdasági és Külügyminisztérium lett a vagyonkezelője. Az épületbe a kormány jóváhagyásával a szír ortodox egyház tagjai költöztek az üldözött keresztényeket segítő Hungary Helps program részeként.

A 173 négyzetméteres alapterületű ház jogi helyzete rendezetlen a hosszú évek óta tartó peres eljárások miatt. Sokan elátkozott háznak tartják, mert aki ott lakott, annak vagy nem született gyermeke, vagy börtönbe került. Talán az egyház leveszi az állítólagos átkot az épületről.

Kiemelt kép: Kádár-villa – Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán