Aláírta Orbán Viktor miniszterelnök azt a kormányrendeletet, amelynek értelmében ingyen internetet használhatnak a digitális oktatásban tanulók.

Ingyen internet jön

Orbán Viktor szombaton a Facebookon megosztott videójában beszélt a digitális oktatással érintett családokat segítő intézkedésről. A kormányrendelet szó szerint azt mondja, hogy a helyhez kötött internet-hozzáférési szolgáltatás harminc napra ingyenesen vehető igénybe a köznevelésben és a szakképzésben, a nappali rendszerű nevelés-oktatásban és szakmai oktatásban elrendelt tantermen kívüli, digitális munkarendben működő, középfokú iskolával fennálló jogviszonyra tekintettel.

Minden segítség jól jön a diákoknak

 „Ez magyarul annyit jelent, hogy akik digitális oktatásban vesznek részt, és ezért internetet használnak, erre az időszakra ingyen használhatják az internetet. Majd lesz egy vita erről a cégekkel, de most fontos, hogy a családok ezt a segítséget megkapják” – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor elmagyarázta a rendeletet

„A helyhez kötött internethozzáférisi-szolgáltatás 30 napra ingyenesen vehető igénybe a köznevelésben és a szakképzésben, nappali rendszerű nevelésoktatásban és szakmai oktatásban elrendelt tantermen kívüli, digitális munkarendben működő középfokú iskolával fennálló jogviszonyra tekintettel. Ez azt jelenti, hogy akik digitális oktatásban vesznek részt, ebben az időszakban ingyenes használhatják az internetet” – mondta a miniszterelnök

Nem vakáció

Orbán Viktor egyúttal arra kéri a fiatalokat, hogy a távoktatást ne tekintsék vakációnak, hanem tanuljanak. A középiskolások távoktatásra átállítása szerdán kezdődött az egyre romló járványügyi helyzet miatt.

Nem világos

Vélhetően majd nemsokára megjelenik a részletekről szóló kormányrendelet. Egyelőre még az sem világos, honnét tudja egy szolgáltató, melyik háztartásban van középiskolás, igényelni kelle-e vagy sem.

Kapkod a kormány

A kormány elveszítette az irányítást a történések felett, kapkod és nem készítette fel az országot, az egészségügyet, nem jól kezelte a válságot – értékelte a hazai járványhelyzetet legutóbb az ellenzék legnagyobb pártjának, a Demokratikus Koalíciónak az elnöke, Gyurcsány Ferenc.

Pánikkormányzás

Gyurcsány Ferenc szerdán úgy fogalmazott: a miniszterelnök kedd este azt mondta, “ötven százalék esélye van annak, hogy az egészségügy összeomlik”. Az elmúlt 24 óra történései azonban azt bizonyítják, hogy a kormány még az egészségügynél is hamarabb omolhat össze. A hét elején a kabinetben a fejvesztett kapkodás, a káosz és a pánikkormányzás időszaka kezdődött el – szögezte le.

Mindeközben megint emelkedett a koronavírus fertőzöttek száma itthon

Mint megírtuk 4836 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 136 723 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

107-en meghaltak

Elhunyt 107 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 2990 főre emelkedett, 31 126-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 102 607 fő. Az aktív fertőzöttek 24%-a, az elhunytak 27 %-a, a gyógyultak 27%-a budapesti. 7029 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 531-en vannak lélegeztetőgépen.

A napi járványügyi adatokat ide kattintva éred el!


Az egészségügyi ellátás a határára érkezett

Mint ahogyan azt a LikeNew is megírta Müller Cecília tegnap az operatív törzsön közölte, hogy  az egészségügyi ellátás a teljesítőképessége határára érkezett. Az adatok ismertetése kapcsán hangsúlyozta, az elhunytak jellemzően idős korúak, átlagéletkoruk 76 év, és jellemzően volt krónikus alapbetegségük is. 6690 koronavírusost ápolnak kórházban, 518 ember van lélegeztetőgépen közülük – ismertette. Kérte, hogy ahol nem kötelező a maszkviselés, ott legyen meg a másfél méteres távolság, és “inkább használjunk maszkot”. “Továbbra se a kiskapukat keressük, értsük meg a védekezés lényegét” – kérte.

Kásler: December 6-10 közötti időszakig jelentősen növekedni fog a fertőzöttek száma

A mostani számítások szerint körülbelül a december hatodika, tizedike közötti időszakig jelentősen növekedni fog a fertőzöttek száma. Összesen 26-28 ezer kórházi, infektológiai ágyra lehet szükség, és körülbelül négyezer-ötszáz intenzív ágyra – mondta Kásler Miklós a Magyar Hírlapnak.

77 kórház fogad Covidos betegeket

A miniszter szerint ebben az időszakban a magyar egészségügy tudja biztosítani az ellátást erre az időszakra. A kormány eddig hetvenhét kórházat jelölt ki a Covid-betegek kezelésére, az összes NEAK-finanszírozott ágyaik negyven százalékáig.

Az ágyak 7 % intenzív ellátásra kell

A miniszter szerint ennyit kell előkészíteni arra az esetre, hogy tudják fogadni a betegeket, míg az összes ágy 7 százalékát kell intenzív ellátáshoz előkészíteni, ahol, ha szükséges, lélegeztetést is biztosítani kell.

Kiemelt kép: Orbán Viktor – Miniszterelnöki Sajtóiroda