Mint ahogyan arról a LikeNews is hírt adott most már a szabadtéri eseményeken és a sportrendezvényeke is kötelező a maszkviselés, ami az egyre növekedő esetszámok fényében egyátalán nem meglepő. Lapunk megírta, hogy az elmúlt 24 órában 3989 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 86 769 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

84-en meghaltak, 348-an vannak lélegeztetőgépen

Elhunyt 84 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1973 főre emelkedett, 20 856-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 63 940 fő. Az aktív fertőzöttek 25%-a, az elhunytak 32 %-a, a gyógyultak 28%-a budapesti. 4767 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 348-an vannak lélegeztetőgépen.

A maszkviselés fontossága

A maszkviselés fontosságára pedig rendre felhívják a figyelmet az operatív törzsön is, Galgóczi Ágnes mai is felhívta a figyelmet a védőmaszk viselésére vonatkozó szabályok betartására és betartatására. Hangsúlyozta, hogy a maszknak a szájat és az orrot is takarnia kell, tiszta kézzel kell felhelyezni, viselés közben nem szabad megérinteni, az áll alá húzni. Ha a használat ideje alatt átnedvesedik, szennyeződik, az egyszer használatos sebészeti maszkot el kell dobni, a textilmaszk fertőtlenítő mosás és vasalás után újra használható.   

Mutatunk most néhány dolgot a maszkok használata kapcsán, amit érdemes lehet neked is beépítened a mindennapokba

A maszk tárolása

Ha már egyszer viselted a maszkodat, számtalan kórokozó felkerült rá. Ezért az, hogy hogyan veszed le, és hova rakod, sokat számít az egészséged megőrzésében. Ha csak bedobod a kabátzsebedbe vagy a táskádba, sajnos sor kerülhet keresztszennyeződésre, és ha koronavírusos személlyel érintkeztél, vagy akár csak beszélgettél vele, ez is rákerül a ruháidra. A legjobb, ha a mosható maszkodat légmentes zacskóba rakod el, az egyszer használatosat pedig azonnal dobd ki, ahogy levetted az arcodról!

Ne érj hozzá!

Ezt a hibát könnyen lehet, hogy te is elköveted, merő figyelmetlenségből! Amikor felveszed a maszkodat, legközelebb már csak akkor lenne szabad megérintened, ha leveszed; minden más alkalommal baktériumokat és vírusokat juttatsz az anyagra, amit sajnos be is lélegezhetsz. Boltban, tömegközlekedésen erre különösen oda kell figyelni!

Ne használd ugyanazt a maszkot egész nap!

Sosem lenne szabad egész nap ugyanazt az egy maszkot használnod! Ugyanis ideális esetben a maszkot 2(!) óránként cserélni kellene, máskülönben egyre több szennyeződés kerül fel rá, amit így nagyobb eséllyel lélegzel be. Ha tudod, hogy hosszú időt leszel távol, inkább mindig legyen nálad több maszk, és a nap végén alaposan mosd ki őket.

Ne így fertőtlenítsd!

Nagy hiba, ha például szórófejes flakonból fújsz fertőtlenítőt a maszkodra. Hiába gondolod, hogy ezzel elpusztítod rajta a baktériumokat, valójában nedvessé válik az anyag, ami csak még nagyobb táptalajt biztosít a kórokozóknak. Ezért kell odafigyelned arra, hogy ha például esik az eső, ne érje víz a maszkodat. Ez megnehezíti a légzést, de ráadásul porózusabbá válik tőle az anyag.

Amikor leveheted a maszkodat, te is lehúzod az álladra, nyakadra?

Ez a legnagyobb hiba, amit elkövethetsz; talán még rosszabb, mint ha kézmosás nélkül nyúlnál hozzá. A nyakadon lévő bőr ugyanis folyamatosan ki van téve a levegőben lévő kórokozóknak, így a koronavírusnak is. Amikor erre a területre húzod a maszkot, a belső része érintkezik minden szennyeződéssel, majd amikor visszarakod az arcodra, közvetlenül hozzáérnek a szádhoz, orrodhoz, és pillanatokon belül bejutnak a testedbe. Inkább vedd le a maszkot, ha enni vagy inni mész, de az álladra soha többet ne húzd le!

Kiemelt kép: Illusztráció