Szombaton és vasárnap 74 ezer, 18 és 60 év közötti krónikus beteget terveznek beoltani a kórházi oltópontokon az AstraZeneca oltóanyagával, az érintettek csütörtökön sms-ben kapják meg az oltópont helyét és az oltás idejét – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Később adják be a második adagot

Müller Cecília emlékeztetett: az AstraZeneca-vakcina esetében kedden kitolták az első és a másik dózis közötti időt 12 hétre, mivel ezt az alkalmazási előirat lehetővé teszi. Emellett újabb változás az is, hogy az oltóanyag 18 éves kor felett mindenkinek adható, mivel összegyűltek azok az adatok, amelyek már bizonyítják a hatékonyságát az idősebbeknél is, már a 80 év felettieknél is rendelkeznek adatokkal – mondta, hangsúlyozva: ez hatalmas akció lesz. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Az egyéni védelem jelentősége

Hozzátette: most, hogy nagyobb mennyiségű oltóanyaggal rendelkeznek, meg tudják valósítani ezt a kampányszerű oltást, hogy minél gyorsabban kialakuljon a járványügyi számok tükrében nagyon fontos egyéni védelem. AZ ELMÚLT 24 ADATAI: Folyamatos zajlik az oltás, mégis megint 4000 ezer felett az új koronavírus fertőzöttek száma itthon, meghalt 136 beteg

Ezt kérte mindenkitől a tiszti főorvos

Az országos tisztifőorvos azt kérte azoktól, akik megkapják az sms-t, pontosan és felkészülten érkezzenek. Hozzák magukkal személyazonosító irataikat, TAJ-kártyájukat, a koronavírus.gov.hu oldalról le- és kitöltött beleegyező nyilatkozatot. Emellett javasolta, hogy az érintettek praktikusan öltözködjenek, legyen náluk víz, a cukorbetegeknél ennivaló.

A behívó

Kérdésre válaszolva közölte, hogy az értesítettek ne válaszoljanak az sms-re, az tulajdonképpen egy “behívó” és nincs is mód emberek ekkora tömegével konzultálni. Aki nem tud az oltásra elmenni, máskor kerül sorra – tette hozzá. NE HAGYD KI! Komoly kihívás: így hat a mentális egészségre az egyre elhúzódó koronavírus helyzet

Folyamatosan érkeznek az oltóanyagok

Müller Cecília szólt arról, hogy az oltóanyagok folyamatosan érkeznek a háziorvosokhoz és a kórházi oltópontokra. A háziorvosok a következő napokban a regisztrált idősek oltására 250 ezer Sinopharm-vakcinával és Moderna-vakcinával is oltanak a körzetekben, a kórházi oltópontokban a 114 660 adag Pfizer-oltóanyagot használják fel.

Ennyi oltóanyagot foglaltunk le

Magyarország már 31 millió 14 ezer oltóanyagot foglalt le, ebből 2 millió 88 ezer 705 érkezett meg, egy részét felhasználták, másik része úton van, a harmadikat elraktározták, mert például a Szputnyik-vakcina két komponense nem ugyanaz – fogalmazott. FONTOS! Szlávik János: nem kizárt, hogy újabb szigorítások jönnek – Ezt mondta pontosan a főorvos, egy kísérletről is beszélt

Jó hír?

Az országos tisztifőorvos jó hírnek nevezte, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ “felszabadította” a korábban érkezett 100 ezer Szputnyik oltóanyagot, amellyel a jövő héten már olthatnak. “Várjuk a 280 ezer oltóanyagot is, és márciusban a további Sinopharm-szállítmányt, a Pfizer vakcinája pedig szinte hetente érkezik” – közölte.

Ennyien kaptak eddig oltást

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy eddig 758 ezer 37 ember kapta meg legalább az első oltást, 253 ezer 368 a második adagot is. “Ha mindenki együttműködik, elfogadja a számára felajánlott vakcinát, 529 ezer védőoltást tudunk beadni a szerdától szerdáig tartó oltási héten” – mutatott rá, hozzátéve, hogy “ez egy óriási lépés lenne nemcsak a személyes, hanem a családtagok, a közösség védelme szempontjából is”, hiszen már számos oltóanyagról írják, hogy a fertőzés továbbadását is meg tudja akadályozni. EZ IS ÉRDEKELHET: Nagy a baj: az élelmiszerboltokat is elérte a koronavírus harmadik hulláma, veszélyben a nyitvatartás

Az oltási sorrend

Müller Cecília kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy az oltási sorrend nem változik, különböző korcsoportokat, kockázatnak kitett embereket oltanak, továbbra is az a cél, hogy megvédjék a legesendőbbeket. Fontosnak nevezte, hogy azok az egészségügyi dolgozók, akik korábban kimaradtak a védőoltásból, azt a regisztrációt követően bármely oltóponton megkaphatják.

Kísérletek

Kitért arra is, hogy a jelenlegi ismeretek alapján minden beoltott ugyanabból a fajtából kapja a második adagot, amiből az elsőt, a gyártó erre vállal garanciát. Megjegyezte, egyelőre nem lehet válaszolni arra, hogy egy következő szezonban melyik védőoltást alkalmazzák majd. “Zajlanak kísérletek különböző típusú, hatásmechanizmusú oltásokkal abban reménykedve, hogy esetleg erőteljesebb immunválaszt képes kiváltani egy ilyen oltási struktúra” – mondta. FONTOS! Ne dőljön be! Csalók élnek vissza az oltási regisztrációval

Ezt hangsúlyozta

Müller Cecília hangsúlyozta, hogy járványügyi számításaik beigazolódnak. “Járványügyi adataink rendkívüli mértékben, dinamikusan nőnek”, s ez nemcsak az új fertőzöttek, hanem a súlyos megbetegedések számában is megnyilvánul – fogalmazott.

Sok esetben van szükség kórházi kezelésre

A fertőzöttek nagy száma esetében állapotukban a tünetek megjelenése után gyors romlás következik be, és szinte azonnal kórházi kezelésre van szükség – mondta. Hozzáfűzte, a betegség e súlyos formája egyre inkább a 40-es éveikben járókat is érinti. Ez nagyfokú terhelést jelent az egészségügynek. A második hullámban 8 ezer körül volt a kórházban ápolt maximális betegszám, úgy tűnik, rohamléptekkel haladunk e felé – közölte.

A variánsok megjelenése

A tisztifőorvos a koronavírus fertőzőbb variánsainak megjelenése miatt is felhívta a figyelmet, a higiéniai és járványügyi szabályok szigorú betartására. IDE KAPCSOLÓDIK: Müller Cecília bejelentette: megjelent a dél-afrikai mutáns koronavírus is Magyarországon “Fontos, hogy további szigorításokat csak akkor léptessünk életbe, ha az feltétlenül szükséges” – jelentette ki. Jelezte, szerdán a kormány ülést tart, “nyilván újabb döntések születnek”, ezekről a lakosság is értesülni fog. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Müller Cecília – Forrás: Operatív törzs sajtótájékoztató, YouTube