823 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 389 622 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. 

Adatok

Elhunyt 85 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 13 837 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 298 773 fő, az aktív fertőzöttek száma 77 012 főre csökkent. 3979 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 318-an vannak lélegeztetőgépen. Eddig 341 958 fő kapott oltást, közülük 131 593 fő már a második oltását is megkapta. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Tárgyalnak


Az Országgyűlés ma a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbítását kezdi tárgyalni. A parlament idei első ülésének második, egyben befejező napja reggel 9 órakor, napirend előtti felszólalásokkal indul. Ezt követően tartanak általános vitát az igazságügyi miniszter koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló előterjesztéséről. Varga Judit indítványában a veszélyhelyzetben alkotott rendeletek hatályának meghosszabbítására tesz javaslatot, hangsúlyozva, hogy a kabinet alapvető célja a magyar emberek életének és egészségének megvédése, valamint a gazdasági károk mérséklése és a munkahelyek megőrzése. Az ülésnap további részében általános vitát tartanak a Kúria, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és az ügyészség 2019-es tevékenységéről, valamint az innovációért és technológiáért felelős miniszter nemzeti adatvagyonról szóló törvényjavaslatáról is – írja az MTI.

Magyar fejlesztők munkája

A LikeNews is beszámolt róla, hogy magyar fejlesztők munkája a világon legszélesebb körben használt Covid-19 útlevél. A TrustOne egy olyan alkalmazás, amely cégeknek és kormányzati szervezeteknek segít a tömeges Covid-19 tesztelés teljes körű menedzselésében. Amikor egy repülőtársaság, hajózási társaság, vagy akár egy sportrendezvény biztosítani akarja, hogy a szolgáltatást igénybe vevők nem fertőzöttek koronavírussal, komoly logisztikai kihívás elé állnak.

Meghatározott időn belül kell tesztelni

Az utasoknak, vendégeknek a szolgáltatás megkezdése előtt meghatározott időn belül tesztelni kell, és a tesztek eredményét a belépéskor ellenőrizni. Ehhez biztosítani kell mind a tesztelt személyek valódiságát (ugyanaz az ember veszi igénybe a szolgáltatás, mint akit leteszteltek), mind a teszt eredmények hitelességét (a teszt megfelelő termékkel valósult meg, és nem hamisítvány). Ugyanakkor segítséget kell nyújtani a résztvevőknek a tesztelési időpont foglalásában, valamint értesítést küldeni a teszt eredményükről.

Logisztika

Ez a folyamat járatonként több száz, vagy akár több ezer ember tesztelésének menedzselését igényli néhány nap leforgása alatt. Ehhez olyan szoftver megoldás szükséges, amely az emberi hibázások lehetőségét minimalizálja, ugyanakkor az adatvédelmi irányelvek betartását maximálisan támogatja.

Magyar fejlesztésű app

A magyar fejlesztésű TrustOne rendszer támogatja az utasok, vendégek regisztrációját, a tesztelési időpontok foglalását, akár előre kifizetését, a mintavétel digitalizálását, a teljes kommunikáció menedzselését a különböző laboratóriumi háttérrendszerek közt, a teszt eredmények automatikus kommunikációját, valamint a tesztelésnek való megfelelőség ellenőrzését a szolgáltatás igénybevételének megkezdésekor.

Terjed a brit mutáns vírus

A magyar járványügyi adatok utóbbi napokban tapasztalható stagnálását, romlását a szakemberek szerint a koronavírus brit mutációjának hazai terjedése okozza.

Ezt mondta Szlávik doktor

Arról, hogy a járványügyi adatok romlását a brit koronavírus mutáció okozhatja, már itt a LikeNews hírportálon is beszámoltunk. Nemrégiben Szlávik János mondta azt, hogy együtt kell élni azzal, hogy a koronavírus folyamatosan változik, ezért újabb és újabb variánsok jelennek meg. Az új változatok gyorsabban terjedhetnek, és akár más tüneteket is okozhatnak . A doktor azonban beszélt arról is, hogy bízik abban, a következő hetekben egyre többen akarnak majd oltást kapni. A védekezés azért is fontos, mert a gyógyult betegek olykor hónapokig panaszkodnak gyengeségre, fejfájásra, alvászavarokra, mellkasi nyomásra, ám a vakcinák ezektől is védenek – hangsúlyozta.

Dominánssá válhat a brit vírusvariáns

A LikeNews is beszámolt róla, hogy a koronavírus brit mutációja, amelyet ősszel Kentben azonosítottak először, világszerte dominánssá válhat – ezt Sharon Peacock professzor mondta, aki az Egyesült Királyság koronavírus genetikai felderítési programjának (Covid-19 Genomics UK Consortium) vezetője. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: MTI/Árvai Károly