Télen, hidegebb időben hamarabb lesz száraz az ember bőre. Ez kortól függetlenül felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt így van, de fontos, hogy a bőr szárazsága mögött ne csak a zord időjárás hatását sejtsd szülőként.

A száraz bőr érdesebb, viszketésre hajlamos, enyhén hámlik, itt-ott fehérebb a felszíne. Ezek a jelek hívhatják fel a figyelmed rá, hogy a gyerek bőre száraz. Vedd sorra a lehetséges okokat!

Ártalmatlan okok

Ártalmatlan és könnyen kiküszöbölhető ok lehet, hogy a gyerek egyszerűen nem öblíti le rendesen a szappant a kezéről kézmosáskor, túl sok, illetve nem megfelelő tisztálkodószert használtok, mikor fürdik, túl sokáig ül a habos fürdővízben – ezt esetleges megfázás miatt egyébként is tanácsos minél rövidebbre fogni, főleg télen, mert a vízfelszín feletti nedves bőrfelületek könnyen áthűlnek -, vagy elhanyagolja a kesztyű felhúzását, ha kint tartózkodik – írja a Femina.

A száraz bőrt okozhatja ezeken felül a ruhákból nem megfelelően kiöblített mosószer vagy egy mosószerre, öblítőre való esetleges érzékenység. Érdemes figyelni rá, hogy a mosógép soha ne legyen teletömve, maximum 3/4 részig, hogy az öblítővíz alaposan átjárhassa a ruhákat. Mind mosószerből, mind szappanból, tusfürdőből érdemes másik terméket kipróbálni, hátha segíthet a bőrszárazság megszüntetésében.

Komolyabb okok

Sajnos nemcsak a fent felsorolt ártalmatlan okokat jelezheti a száraz bőr. Mutathat arra, hogy a gyerek kevés folyadékot iszik. 2-4 éves korig 0,9-1 liter, 4-8 éves korig 1,1-1,3 liter, 9-13 éves korig 1,3-1,7 liter, 14-18 éves korig pedig 1,4-2 liter a napi optimális folyadékbevitel. Utóbbi két szakaszban a lányok igénye kicsivel alacsonyabb, mint a fiúké.

Sokakkal még felnőttként is előfordul, hogy egyszerűen elfelejtenek inni. Érdemes rá olykor figyelmeztetni a gyereket is, ha van mód rá, nagyobbacska gyereknek pedig akár erre specializálódott mobilalkalmazást is le lehet tölteni, mely jelez, ha eljött az ivás ideje. A kisgyerekek esetében, ha nem isznak – illetve nem esznek – rendesen, valamilyen lelki probléma, feszültség is állhat a háttérben, melyet ily módon kommunikál a környezete felé a gyerek.

A kevés folyadékfogyasztás nagyon igénybe veszi a szervezetet, a keringést, a szívet, ezért nagyon fontos, hogy ennek a problémának mielőbb elejét vegyétek.

A-, C-, D- és B-vitamin-hiány is lehet a háttérben, ha a gyerek bőre száraz, de sajnos betegségre is utalhat a jelenség. A száraz bőr ugyanis a cukorbetegség egyik szembeötlő tünete. Ha a bőr enyhén hámló, viszkető, száraz, akkor érdemes konzultálni a gyerekorvossal, majd elvinni a gyereket egy vizsgálatra, hogy megállapíthassák, fennáll-e cukorbetegség, vagy sem. Minél előbb sor kerül rá, annál jobb, hiszen a cukorbetegség esetében is fontos a korai felismerés.

Tartósan fennálló vagy extrém erős bőrszárazság esetén gyermekbőrgyógyászt is fontos felkeresni. Erről előzetesen a gyermekorvossal érdemes konzultálni.

Kiemelt kép: illusztráció