A terhesség kilenc hónapja során óriási változások zajlanak le a szervezetben, ami nem is csoda, hiszen  egy teljesen új élet fejlődik ki az anyaméhben. Ez a csodálatos folyamat igénybe veszi a női testet, így ilyenkor sajnos kialakulhatnak időleges vagy akár tartósan fennmaradó egészségi problémák, mint a terhességi cukorbetegség.

A szülész-nőgyógyász szerint, a várandósság alatt a kismamák egy részénél terhességi cukorbetegség alakulhat ki, amely a legtöbb esetben csak a várandósság idejére korlátozódik.

„A jelenség oka a hormonális változásokban keresendő: a méhlepényben termelődő hormonok csökkentik az anya szervezetében termelődő inzulin hatását, melynek következtében átmeneti inzulinrezisztencia jön létre az érintett kismama szervezetében – mondta a Dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyász.

A terhességi cukorbetegség leginkább azokat a nőket érinti, akik amúgy is hajlamosak a cukorbetegségre. A genetikai okok mellett főleg a felesleges testsúly lehet a kiváltó ok. A doktornő szerint azonban a legtöbb esetben a terhesség után normalizálódik a helyzet, különösen akkor, ha a kismama is figyel magára.

Felmerül a kérdés, a babának származhat bármilyen problémája az anya terhességi cukorbetegségéből? A doktornő elmondása alapján igen, abban az esetben, ha nem, vagy rosszul kezelik a terhességi cukorbetegséget. Ilyenkor károsodhatnak a méhlepény sejtjei.

Ezzel romlik a magzati keringés, emellett a vércukorszint ingadozása miatt a magzat agya is károsodhat. Születés után sokszor alacsony vércukorszint jelentkezik az ilyen újszülötteknél, ami szintén kezelést igényel – mondta dr. Oláh Orsolya.

Ha a kismama vércukorszintje tartósan magas,  az összefüggésbe hozható azzal, hogy a magzat túl nagyra hízik, ez szülési nehézséget jelenthet, szövődményeket okozhat – például vállelakadás -, de ezzel nő a koraszülés kockázata is. Jól beállított kezelés és rendszeres kontroll mellett nem kell attól tartani, hogy a babánál gondot fog okozni a terhességi cukorbetegség, viszont fontos tudni, hogy az ebben szenvedő anyák gyermekeinél nagyobb a kockázat arra, hogy a későbbi életük során maguk is cukorbetegek legyenek.

Magyarországon a várandósság második trimeszterében – a 24-28. terhességi hét között – mindenkinél történik cukorterheléses vizsgálat, ezzel szűrik ki a terhességi cukorbetegséget. Ennek során 75 gramm szőlőcukrot tartalmazó víz elfogyasztása előtt és utána, meghatározott időközökben mérik a vércukor szintjét. A diagnózis felállítását követően a kezelés szénhidrátszegény diétából, vagy szükség esetén diéta és inzulin kombinációjából állhat.

A terhességi cukorbetegség kezelésének legfontosabb célja, hogy a vércukorszintet olyan szintre csökkentsük, mint ami a szintén várandós, de terhességi cukorbetegségben nem szenvedő kismamáknál mérhető.  Szülés után az inzulinos kezelést abba lehet hagyni, de a diétát még további hat hétig folytatni kell – mondta a doktornő.

Kiemelt kép: illusztráció