Folyamatosan zajlik az oltás, már 721 677 fő a beoltottak száma, közülük 252 847 fő már a második oltását is megkapta. Az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján ismertetjük a következő egy hét oltási programját.

Ez már a járvány harmadik hulláma

A járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, egyre nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma. 2764 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdet óta összesen 435 689 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Meghalt 130 beteg

Elhunyt 130 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 15 188 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 324 202 fő, de az aktív fertőzöttek száma is 96 299 főre emelkedett. 6071 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 581-en vannak lélegeztetőgépen. EZ IS ÉRDEKELHET: Hihetetlen dolgot jelentett be az oltóanyagok kapcsán Szijjártó Péter

Védelmi intézkedések

Továbbra is érvényben vannak a védelmi intézkedések és szigorúbbak lettek az utazási szabályok. Annak érdekében, hogy minél többen minél előbb megkapják az első oltást módosult az oltási stratégia, a Pfizer és az AstraZeneca-vacinák alkalmazása, valamint többlettámogatást kapnak a háziorvosok a hétvégi oltások végzéséhez. Ma újabb Pfizer-szállítmány érkezik és úton van az újabb orosz vakcina szállítmány is.

A brit mutáns

Számos európai országhoz hasonlóan hazánkat is elérte a járvány harmadik hulláma. A brit vírusmutáns egész Európában és már a magyar városokban is gyorsan terjed, több embert fertőz és növeli a betegek számát.  A járvány újra felszálló ágban van, ezért kérjük, hogy aki még nem tette meg, az regisztráljon a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. A védőoltás életet ment. FONTOS: “Minél többen oltatják be magukat, annál kisebb az esélye az újabb mutánsok keletkezésének” – ezt mondta a víruskutató

Módosított oltási terv

Az Operatív Törzs és az oltási munkacsoport módosította az oltási stratégiát, hogy minél előbb minél több ember kapja meg az első oltását. Mind az öt Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen.

Ezt mondja a kormány

A kormány – tekintettel a járvány újabb felszálló ágára – meghosszabbította a jelenleg hatályban lévő védelmi intézkedéseket március 15-ig.  A kormány álláspontja, hogy ha majd a járványügyi helyzet lehetővé teszi, akkor csak fokozatosan és felelősen lehet feloldani majd a korlátozásokat. Az újraindításról az emberek véleményét is várjuk az online nemzeti konzultáción. 

Brüsszel még mindig lassú

Mivel a brüsszeli beszerzésből kevés vakcina érkezik és lassan, Magyarország mindent megtesz, hogy legyen elég vakcina a tömeges oltás megkezdéséhez.  A nyugati vakcinákon túl 2,5 millió ember oltásához elég kínai Sinopharm oltóanyag fog érkezni a következő 4 hónapban. Az első kínai-vakcina szállítmány már megérkezett Magyarországra: 550 ezer adag vakcina érkezett, amellyel jelenleg is zajlik a regisztrált idősek oltása a háziorvosoknál. DRÁMAI: 41 éves férfi az elmúlt 24 óra legfiatalabb koronavírus áldozata, ilyen alapbetegséggel küzdött

A Szputnyik

Oroszországból 1 millió ember oltására elég Szputnyik-vakcinát várunk 3 hónap alatt. Az első, 20 ezer oltására elég szállítmány február elején meg is érkezett, és a regisztrált 60 év felettiek oltására felhasználták a megyei kórházak oltópontjain. A múlt héten érkezett 100 ezer ember oltásához elég vakcinát már az NNK vizsgálja, és már úton van az újabb orosz vakcina szállítmány is.

5 gyártótól várunk vakcinát

Az uniós beszerzésből 5 gyártótól várunk vakcinákat: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac, ezekből eddig csak a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca rendelkezik uniós engedéllyel és kezdte meg a szállítást Magyarországra.

Nemsokára megérkezik az újabb amerikai vakcina

Magyarországon jelenleg ezek a vakcinák érhetők el:

Orbán Viktort is beoltották

“Oltva vagyok” – írta a posztban a miniszterelnök, ezzel is tudatva, hogy bizony most már őt is beoltották a koronavírus ellen. Orbán Viktor fotókat is közzétett az oltás pillanatairól nem sokkal később pedig egy rövid videót is feltöltött, amin egyfelől a vakcinázás látható, másfelől az azt követő pillanatok, amikor is a kormányfő már arról beszél, hogy visszament dolgozni a Karmelita kolostorba és remekül érzi magát. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Az oltás közben is viccelődött…

A miniszterelnök jó kedéllyel érkezett az oltópontra, amikor az orvos elmondta neki, hogy a kínai vakcinát tudják felajánlani a számára, akkor arra viccesen csak ennyit mondott: “Sárkány ellen sárkányfű” ÍGY KAPTA MEG AZ OLTÁST A MINISZTERELNÖK: Bréking: beoltották Orbánt Viktort is- ezt a vakcinát kapta meg

Müller Cecília külön javasolta Orbánnak

Müller Cecília egyébként pont a napokban beszélt arról, hogy Orbán Viktor minél előbb oltassa be magát. Fontosnak nevezte, hogy a kormányfő példát mutasson a lakosságnak, így minél többen éljelenek az oltás felvételének lehetőségével, érkezzenek azok bárhonnan is. Az oltások ugyanis reményt adnak arra, hogy kevés áldozattal záruljon a harmadik hullám és véget érjen a pandémia – jelentette ki.

Nagyon fontos

Az országos tisztifőorvos szerint a járvány elleni védekezést irányítók egészségének védelme elengedhetetlen annak érdekében, hogy az ország meg tudjon küzdeni a harmadik hullámmal. Nagyon fontos, hogy a kormány és az operatív törzs tagjai egészségesek maradjanak, ezért feltétlenül indokolt a mihamarabbi beoltásuk – tette hozzá.

Áder Jánost is beoltották

Néhány napja Áder János köztársasági elnök is megkapta a kínai vakcinát. Mint akkor megírtuk az államfő elmondta: néhány héttel ezelőtt Szlávik Jánosnak, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosának és háziorvosának is feltette a kérdést, ha várnia kellene – mert csak akkor kerül sorra – a Pfizer vagy a Moderna vakcinájára “szeptemberig, októberig, vagy holnap, holnapután” megkaphatja az orosz vagy a kínai vakcinát, mit javasolnak. Erre mindketten azt válaszolták: “minél előbb oltani, minél előbb megkapni az oltást” – fűzte hozzá Áder János. 

Mindeközben erről beszélt Szijjártó Péter

Mint arról a LikeNews is beszámolt egy kínai szállítmányt leszámítva, soha akkora mennyiségű oltóanyag nem érkezett egyszerre Magyarországra, mint amennyit két, Moszkva mellől hétfő hajnalban indult kamion szállít az ország felé – mondta egy a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetben Szijjártó Péter.

Soha ennyi oltóanyag nem érkezett még az országba

Kiemelte, egy kínai szállítmányt leszámítva, soha ekkora mennyiségű oltóanyag egyszerre még nem érkezett Magyarországra, hiszen a brüsszeli beszerzésből 104 ezer volt az eddigi legnagyobb mennyiség.

Ezt mondta az orosz vakcináról

Szijjártó Péter elmondta, a 280 ezer orosz vakcina a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakembereinek döntését követően válik felhasználhatóvá. Hangsúlyozta, ezzel fel lehet gyorsítani az oltást, “előbb el tudjuk érni az átoltottsági szintet, amit a szakemberek megkövetelnek”.

Hamarosan biztonságban leszünk

“Biztonságban leszünk és biztonságosan újra tudjuk indítani az országot” – zárta videoüzenetét a miniszter. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: MTI/Vasvári Tamás