Mint ahogyan azt a LikeNews is megírta csütörtökön a kormányinfón Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy a koronavírus intenzív terjedése miatt lezárásra kerül az ország. A kormány döntésének értelmében az oktatás területén az óvodákat és az általános iskolákat április 7-ig bezárják. Az üzleteket március 8-tól március 22-ig két hétre bezárják, ez alól kivétel a élelmiszerboltok, a patika, a drogéria és a benzinkút, illetve a Pepco üzletek, amit a dühöngő kommentelők egyáltalán nem értenek. A LikeNews most utánajárt miként lehetséges ez.

Időközben megjelentek a Magyar Közlönyben a részletszabályok

Persze a bejelentést követően hamar eluralkodott a pánik az országon, ám pénteken délután kijött a Magyar Közlöny, amelyből kiderült, hogy több minden nyitva lehet, mint azt elsőre gondoltuk volna. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A dokumentum szerint ugyanis nyitva tarthatnak az alábbi üzletek:

  • A napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzletek;
  • A napi fogyasztási cikket értékesítő egyéb (így különösen illatszert, drogériai terméket, háztartási tisztítószert, vegyi árut és higiéniai papírterméket árusító) üzletek;
  • A munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletek (így különösen a járművet, a gépet, az alkatrészt, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletben), ide nem értve a főtevékenységként szórakoztató és háztartási elektronikai eszközöket forgalmazó üzletet;
  • Az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletek;
  • A mezőgazdasági üzletek, ideértve a műtrágyát értékesítő üzletet és a vágóhidat;
  • A kertészeti árudák és faiskolák;
  • A piacok és a helyi termelői piacok;
  • A gyógyszert, a gyógyászati segédeszközt, az optikai és látszerészeti eszközöket forgalmazó üzletek;
  • Az állatgyógyszertárak, az üzemanyagtöltő állomások, a nemzeti dohányboltok és az újságosok.

Továbbá számos szolgálató is folytathatja a tevékenységét:

  • közlekedési és a szállítási szolgáltatás;
  • pénzügyi szolgáltatás;
  • magánegészségügyi szolgáltatás, ideértve a szemüvegkészítést;
  • szociális szolgáltatás;
  • postai, a csomagküldő és a házhozszállítási szolgáltatás;
  • totózó és lottózó szolgáltatás;
  • járműszerviz szolgáltatás, a mezőgazdasági és iparigép-szerviz szolgáltatás, a háztartásigép-szerviz szolgáltatás, az épületgépészeti szolgáltatás;
  • informatikai, kommunikációseszköz-javítási szolgáltatás;
  • temetkezési szolgáltatás;
  • állategészségügyi szolgáltatás;
  • állat-, növényegészségügyi, élelmiszer-vizsgálati laboratóriumi szolgáltatás;
  • élelmiszer-feldolgozási szolgáltatás;
  • közétkeztetési szolgáltatás;
  • állattenyésztési szolgáltatás;
  • ügyvédi szolgáltatás;
  • biztonsági szolgáltatás;
  • épületüzemeltetési és irodai szolgáltatás;
  • járműkölcsönzési és gépkölcsönzési szolgáltatás;
  • mosási és tisztítási szolgáltatás.

Időközben a virágboltok nyitvatartásának kérdése is megoldódott

A legnagyobb pánik a virágboltosok körében alakult ki, hiszen a lezárás napja éppen egybe esik a nemzetközi nőnappal, ami ismerten a virágosok számára az egyik legnagyobb bevételt jelentő nap. Ennek kapcsán azonban péntek reggel  Orbán Viktor a Kossuth rádión adott interjújában elmondta, hogy a virágárusok nőnapon, azaz március 8-án hétfőn még nyitva lehetnek, ám utána ők is kénytelenek lesznek bezárni. Persze kérdés, hogy mindez mekkora segítség nekik, de tény, hogy hétfőn, március 8-án még nyitva lehetnek. EZT IS OLVASD EL! Zacher Gábor pár napja még nagyon nem ajánlotta a kínai vakcinát, mostanra viszont máshogy látja, mi változott?

Iskolák, óvodák kérdése

  • A köznevelési intézmények – az óvoda és a pedagógiai-szakmai szolgáltatást nyújtó intézmény kivételével – és a szakképző intézmények (a továbbiakban együtt: oktatási intézmény) tantermen kívüli, digitális munkarendben működnek.
  • Az óvodákban rendkívüli szünet van érvényben.
  • A kollégiumok – a középfokú oktatási intézmények tekintetében az e rendelet hatálybalépésekor hatályos jogszabályi rendelkezések szerint – az oktatási intézmény igazgatója döntése szerint működnek.
  • A felnőttképzés képzései digitális formában, távképzéssel máködhetnek.
  • A felnőttképzésben vizsga nem szervezhető. A már megkezdett és folyamatban lévő, illetve újonnan meghirdetett vizsgát el kell halasztani.

A maszkviselés

A Magyar Közlöny rögzíti, hogy a közterületen, illetve a nyilvános helyen mindenki köteles más emberrel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legszűkebb személyi körre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani. EZ IS ÉRDEKELHET: Szlávik János lánya Dubajban nyaral, eközben az édesapja rendre azt mondja még nyárra sem venne repülőjegyet

Települések belterülete

A települések belterületén, az utcán és a közterületen – az e rendelet szerinti kivétellel – mindenki kötelet orvosi, munkavédelmi vagy textil vagy más anyagból készült maszkot viselni (a továbbiakban együtt: maszk) olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje. DURVA! Pánik! Lefosztották az emberek az FFP2-es maszkkészleteket, pedig be sem jelentették, hogy kötelező lenne

Kivételek

Kivételt képeznek a 6 éven aluliak, az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az autizmus spektrumzavarral élő személyek, nekik nem kötelező a maszk viselése. A Magyar Közlönyben kijött további részletszabályokról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

A Pepco üzletek is nyitva lehetnek

Mindeközben vasárnap délután kiderült, hogy sokak kedvence a Pepco diszkontlánc boltjai is nyitva lehetnek a korlátozások ellenére is. Ezt maga az diszkontlánc erősítette meg a közösségi oldalán. Mint írják „Tájékoztatunk Titeket, hogy üzleteink a biztonsági előírások betartása mellett továbbra is nyitva tartanak. Kiemelten fontos a PEPCO számára vásárlói és munkavállalói egészsége, így kérünk Titeket, hogy üzleteinkben is tartsatok egymástól 1,5 méteres távolságot. Továbbá felhívnánk a figyelmeteket, hogy a maszk használata kötelező.”

De ez hogyan lehetséges?

Persze ez számos kérdést felvet, hiszen a fentebb felsorolt üzletek közé nem tartozik a Pepco. Legalábbis se nem drogéria, se nem patika, se nem napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzlet. Éppen ezért jogosan merült fel a kommentelőkben is a kérdés, hogy ez mégis hogy lehet? EZ IS ÉRDEKELHET: Meghalt egy nővér nem sokkal azután, hogy megkapta az AstraZenecát – egyelőre kivonták azt az adagot az oltási programból

Felháborodott kommentek

Volt, aki azt írta „Sokan nem értjük, hogy milyen alapon lehetnek nyitva, a többi hasonló profilú bolt viszont Nem!” míg egy másik hozzászóló arról írt, hogy neki be kellett zárnia a ruhát forgalmazó üzletét: „Remélem ruhát, cipőt lekordonozzák, mert én sem árulhatom az üzletemben  nekem be kellett zárni!”

Volt, aki durván odaszólt

Egy másik kommentelő pedig durvábban nyilvánított véleményt: „Magyarország jobban teljesít!! Dögöljön meg az egyéni vállalkozó! A Pepco marad, ruhával, mamusszal, kispapuccsal, köntöskével, plédecskével! Vajon van bent tisztítószer, vagy hónalj dezodor, hogy ők nyitva maradnak? Vicc!!!” FONTOS! Kásler Miklós: a járványügyi védekezés legnehezebb hetei jönnek!

Utánanéztünk a fő tevékenységi köröknek

Persze szerettünk volna, mi magunk is utánajárni, hogy mégis mi indokolja a Pepco üzletek nyitvatartását. A céginfó szerint a Pepco Hungary Kft. fő tevékenysége „Iparcikk jellegű bolti vegyes kiskereskedelem”. Ebbe a szakágazatba tartoznak az áruk széles körének kiskereskedelmi értékesítése olyan üzletekben, amelyekben nem az élelmiszerek, italok és dohányáruk értékesítése a meghatározó. Vagyis ez egy olyan általános áruházi kiskereskedelem, ahol az eladás túlsúlyát más termékcsoportok jelentik, így pl. ruházati cikkek, bútor, háztartási gép, vasáru, kozmetikai cikkek, ékszerek, játékok, sportcikkek stb.

Drogériaként tartanák nyilván?

Csak összehasonlításképpen megnéztük, hogy a drogériák milyen fő tevékenységi körrel rendelkeznek: a dm esetében több ilyen is meg volt adva, köztük pedig valóban szerepelt a „Iparcikk jellegű bolti vegyes kiskereskedelem”, ami ugye a Pepco fő tevékenységi köre is. Vagyis akkor ez azt jelentené, hogy e tekintetben a Pepcot drogériának minősítik és emiatt tarthat nyitva a korlátozások idején is? EZ IS ÉRDEKELHET: Elkapta a brit koronavírus mutációt a népszerű színésznő párja – ilyen állapotban van most

A kommentelők szerint ez a magyarázat

A drogériává való minősítésről egyébként az egyik kommentelő is ír, aki viszont érdekes dolgot állít: „Az a vicc, hogy a Pepco a tavalyi lezárásnál drogérianak számított, így nyitva maradhattak. Aztán bevezették az ismételt idősávot drogériában, élelmiszerben… Akkor hirtelen mégsem volt drogéria és egész nap lehetett menni. Most ismét drogéria lett nyilván” A hozzászólok között pedig többen is ezzel a magyarázattal élnek, hogy a Pepco jelenleg nyilvánvalóan drogériaként funkcionál, ezt pedig többek között azzal magyarázzák, hogy lehet náluk kapni például parfümöt vagy éppen babaápolási termékeket.

Kerestük a Pepcot

Lapunk kereste a Pepco üzletláncot is a kérdésben, amennyiben kapunk választ, úgy frissítjük a cikkünket.

FRISSÍTÉS!

A Pepco időközben a saját oldaláról törölte a posztot, amelyben jelzik, hogy nyitva tartanak a lezárások ellenére is.

Mutatjuk a képet, ez volt a poszt tartalma:

Utánanézünk

Egyelőre nem teljesen tiszta a poszt törlése után, hogy nyitva vannak-e az üzletek, de hamarosan útra kelünk, hogy megnézzük. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Pepco – Forrás: Google Maps