Több százezer utazót érint a Thomas Cook brit utazásszervező vállalatcsoport csődje. Az egyik németországi érdekeltség, a Condor légitársaság hétfőn kormányzati segítséget kért a működés fenntartásához, Magyarországon a Neckermann utazási iroda ennek a csődbe ment cégnek a leányvállalata.

A Thomas Cook hétfőn közölte, hogy csődöt jelent és azonnali hatállyal beszünteti tevékenységét. A külföldi érdekeltségeket is beleszámítva meghaladhatja a 600 ezret azoknak az utasoknak a száma, akik jelenleg a Thomas Cook által szervezett utakon vesznek részt. A jövőbeni időpontokra meghirdetett utakra üzletági szakértők adatai szerint egymillió foglalás van érvényben.

Az 1841-ben Thomas Cook üzletember által alapított, világszerte 22 ezer alkalmazottat foglalkoztató utazási iroda hónapok óta pénzügyi nehézségekkel küzdött; a március 31-én zárult fél évről 1,5 milliárd font (570 milliárd forint) adózás előtti veszteséget jelentett.

A Thomas Cook Csoport leányvállalata, a Neckermann Magyarország, egy egészséges cég, továbbra is folytatja a működését – közölte a Neckermann hétfőn. Azt írták, hogy a Thomas Cook Group plc tervezett feltőkésítéséről szóló tárgyalások kudarcot vallottak, a Thomas Cook Igazgatósága bejelentette az Egyesült Királyságban működő vállalkozásainak fizetésképtelenségét.

A Neckermann Magyarország, mint a magyar kereskedelmi törvény szerint önálló társaság, jelenleg folytatja normál, napi és operatív tevékenységét. Valamennyi külföldön tartózkodó utasuk az eredeti tervek szerint tud hazatérni. A jövőbeni utazások az anyacégnél átmenetileg akadozhatnak.

A Neckermann Magyarország stabil pénzügyi helyzetben van, és minden kötelezettségét folyamatosan megtartja, az összes kiállított számlát kifizeti – írták.

A Neckermann összes magyarországi utazási üzlete nyitva tart. A Neckermann Magyarország vezetése azon dolgozik, hogy a külföldi anyacég okozta gazdasági nehézségekből adódó helyzetet megoldja. A cég 3,4 milliárd forintos vagyoni biztosítéka garantálja, hogy utasaikat ne érjen anyagi kár – közölték.

Kiemelt kép: illusztráció