A rezsicsökkentés módosítása után egyre többen döntenek úgy, hogy energetikai szempontból átalakítják a házukat és sokkal takarékosabban fognak élni, hiszen ma már tudjuk: az orosz gáz sem olyan olcsó, mint amilyennek mondták, ráadásul az sem biztos, hogy érkezik-e majd a télen belőle elegendő. Most az agglomerációban, Őrbottyánban élő Nagy Feró döntött úgy, hogy átalakítja a házát.

Nagy Feró már számol

A Kossuth-díjas zenész, Nagy Feró úgy gondolja, hogy a pazarló életmód nem vezet sehova és az egész emberiségnek hasznára lehet, ha spórolunk az energiával. „Szerintem a világ nagyon meg fog változni. Én is otthon a tavalyi fogyasztásunkat biztos, hogy csökkenteni fogom. Már számolom, hogy melyik szobában, hol kell egyáltalán fűteni, és annak a mértékét is gondoljuk meg” – mondta az énekes a MetropolnakA BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Spórolni kell

Feró szerint muszáj odafigyelni az energia felhasználására. „Szerintem ezt az egész világnak, de legalábbis itt nekünk, Magyarországnak végig kell gondolnunk. Eddig úgy volt, hogy jól fűtünk, mert nem érdekes, hiszen van orosz gáz, aztán jól van, de most már meg kell tanulnunk spórolni az energiával” – jelentette ki Feró.

Megbízhatatlan orosz gázszállítások

Magyarországra ugyan érkezik orosz gáz, de nemrég kiderült egyáltalán nem olyan olcsón, mint ahogy azt korábban mondták. Az orosz-ukrán háború miatt Putyinék kényük-kedvére zárják el vagy hagyják nyitva a gázvezetékek csapjait. Amelyik országot büntetni akarják, azok nem kapnak gázt. Németország például a szokásos mennyiség 20%-át kapja, de Bulgária vagy a Baltikum több országa felé teljesen elzárták a gázcsapokat.

Semmilyen garancia sincs

Szerencsére Magyarországra még jön gáz, a hazai tárolók feltöltése 50%-on áll, ez európai összehasonlításban jó arány, de lényegében semmilyen garancia sincs arra, hogy a továbbiakban is érkezik-e majd orosz gáz Magyarországra.

Készülnek a téli gondokra

Nemrég a kormány arra utasította az iskolákat, hogy vizsgálják felül milyen költségekkel járna átállniuk a tűzifára. Ugyanezt a feladatot kapta a Katasztrófavédelem is, így a tűzoltóságoknál is vizsgálják a fával történő fűtés lehetőségét arra az esetre, ha nem lenne elég gáz és a tározókből csak a lakosságnak jutna energiahordozó.

Nem lehet szórakozni az energiával

Nagy Feró szerint az energiával, vízzel, árammal nem lehet szórakozni. „Én úgy gondolom, hogy nem is árt, hogy az emberek egy kicsit átgondolják ezt az egész dolgot. Az energiával, vízzel, árammal nem lehet szórakozni. Most már tényleg ideje mindenkinek megtanulni, hogy ha kijön a mosdóból, kapcsolja le a villanyt!” – fejtette ki véleményét az énekes.

Nagy Feró átalakítja a házát

Az Őrbottyánban élő 76 éves zenész átalakítja a házát is. „Én most végigterveztem a házamat, hogy hol lesz automata lámpa. Odamegyek, felkapcsolom, ha elmegyek, kikapcsol. Ennyi. Ez egészen más, mint a rockzenével, azt teljes energiával kell csinálni” – mondta a Beatrice frontembere. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Nagy Feró – Forrás: Youtube/Zsothime