Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 2 536 751 fő, közülük 1 005 936 fő már a második oltását is megkapta.

Elhunyt 311 beteg, 1933 új fertőzöttet találtak

1933 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 693 676 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 311 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 22 409 főre emelkedett. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

1407-en vannak lélegeztetőgépen

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 419 152 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 252 115 főre emelkedett.12 202 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1407-en vannak lélegeztetőgépen.

Folyamatosan oltanak

A veszélyeztetettségük miatt továbbra is a regisztrált idősek oltása van elől a sorban, az eddig regisztrált 65 év felettiek 85%-a már megkapta az oltást. A pedagógusok soron kívüli oltása is folytatódik, az érintettek SMS-ben már megkapták a behívót. Ma újabb Pfizer-szállítmány érkezik. 

Elérte a beoltottak száma a 2,5 milliót

A miniszterelnök közlése szerint a koronavírus ellen beoltottak száma elérte a 2,5 milliót, így szerdától nyithatnak az üzletek, és újraindulhatnak a szolgáltatások.

Háborús idők

A kormányfő úgy fogalmazott: „egy éve háborús időkre emlékeztető állapotok között, korlátozások, kijárási tilalom és személyes veszteségek mellett éljük az életünket. A vírus háborút indított ellenünk, és az egyetlen, győzelemmel kecsegtető fegyver a vakcina”. EZ IS ÉRDEKELHET! Koronavírus-fertőzést követően fülzúgás – mit lehet tenni?

Nyithatnak

Orbán Viktor közölte: egy hónap alatt két és félszeresre növelték a beoltottak számát. Ezért – folytatta – holnaptól nyithatnak az üzletek, és újraindulhatnak a szolgáltatások. Hozzátette, járványügyi intézkedések lesznek. Ezek betartását kérte.

Erre kér mindenkit

Megköszönte az orvosok és az ápolók munkáját, a magyar embereket pedig arra kérte, hogy regisztráljanak, és vegyék fel az oltást. OLVASD EL EZT IS! BBC: Magyarországon valami nincs rendben

Fennforgás az AstraZeneca körül

Az elmúlt néhány hétben folyamatos volt a fennforgás az AstraZeneca vakcinája körül, mint a LikeNews.hu hírportál is megírta  több országból is jelentették, hogy az oltóanyag talán nem biztonságos, vérrögképződéssel hozták összefüggésbe és több haláleset is történt azt követően, hogy a beteg megkapta a vakcinát. KAPCSOLÓDÓ! Európai Gyógyszerügynökség: mégis van összefüggés a vérrögképződés és az AstraZeneca között

Rejtélyes halálesetek

Az AstraZeneca körüli botrány akkor robbant ki, amikor több rejtélyes halálesettel is összefüggésbe hozták. Ahogy azt megírtuk, nemrégiben egy olaszországi térségben is leállították a vakcinával való oltást, azt követően, hogy  egy tanár az oltás után egy nappal meghalt.

Nincs bizonyíték arra, hogy kockázatos volna a beadása

Az AstraZeneca időközben közleményében hangsúlyozta: az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban eddig beadott több mint 17 millió adag oltás gondos biztonsági vizsgálata semmiféle olyan bizonyítékkal nem szolgált, amely a tüdőembólia, a mélyvénás trombózis vagy a normálistól eltérő trombocitaszám kialakulásának megnövekedett kockázatára utalna.

Több helyütt felfüggesztették, aztán megszólalt az EMA

A vakcina alkalmazását több ország is felfüggesztette, ám ezt követően biztonságosnak  minősítette az Európai Gyógyszerügynökség az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem közösen kifejlesztett koronavírus-elleni vakcináját, de további vizsgálatokat tartottak szükségesnek. Ezután az országok sorra jelezték, hogy újra oltanak a vakcinával, ám most megint úgy tűnik, hogy nincs minden rendben.

Mégis van összefüggés?

Az Index cikkéből ugyanis kiderül, hogy mégis csak van összefüggés az AstraZeneca brit-svéd gyógyszercég és az Oxfordi Egyetem által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina és a vérrögképződéses esetek között, ezt Marco Cavaleri, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezető tisztségviselője egy kedden megjelent olasz lapinterjúban jelentette ki.

Nem tudni, mi váltotta ki

“Világos, hogy van összefüggés a vakcina és az utóbbi hetekben tapasztalt vérrögképződéses esetek között, de azt még nem tudni, hogy pontosan mi váltotta ki ezeket a reakcókat” – mondta.

Órákon belül jöhet a hivatalos megerősítés

Utalt arra, hogy az EMA várhatóan órákon belül hivatalosan is megerősíti ennek az összefüggésnek a fennállását. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila