3951 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 221 073 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 154 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 4 977 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 64 802 fő, az aktív fertőzöttek száma 151 294 fő. Az aktív fertőzöttek 20%-a, az elhunytak 23%-a, a gyógyultak 25%-a budapesti.

Kórházban és lélegeztetőgépen is sokan vannak

7884 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 662-en vannak lélegeztetőgépen. A beazonosított fertőzöttek számában megjelennek a mentők által, a szűrőbuszokon, és a kórházi gyorsteszteléssel kiszűrtek is. A bölcsődei, óvodai, iskolai, szociális és egészségügyi dolgozók körében végzett célzott csoportos tesztelés összesített eredményét a mai sajtótájékoztatón ismertetjük.

Egyre több a fiatal áldozat is

A LikeNews is megírta, hogy a tegnapi koronavírus adatok alapján két fiatal férfi is elhunyt. A legfiatalabb közülük egy 18 éves fiú, aki akut leukémiával küzdött, illetve egy 27 éves férfi, akinek Down-kór volt az alapbetegsége. Továbbá az elhunytak között szerepel egy 38 éves férfi, aki magasvérnyomás-betegséggel küzdött, továbbá egy szintén magas vérnyomással, illetve obstruktív tüdõbetegséggel küzdő 40 éves férfi is. Egy 42 éves férfinak pedig akut myeloid leukémit tüntettek fel alapbetegségként.

Rajtunk múlik, hogyan töltjük az ünnepeket

A korlátozó szabályok betartására kérte az embereket az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján, hangsúlyozva azt is, hogy “nagy mértékben rajtunk múlik”, miként tölthetjük el a karácsonyt.

Most kell betartani a szabályokat

Müller Cecília azt mondta, most teremtjük meg a közös ünneplés lehetőségét. “Ha betartjuk a szabályokat, bízhatunk abban, hogy az ünnepeket a családunkban, egymáshoz közelebb tudjuk eltölteni” – fogalmazott.

Hamarosan kiderül mi lesz az ünnepekkel

Hozzátette: a kormány december elején dönt az ünnepek idejére érvényes szabályozásokról – írja az MTI.

Megjelent a koronavírus a szombathelyi Markusovszky kórházban

Tegnap írtuk, hogy megjelent a koronavírus-fertőzés a a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Krónikus Belgyógyászati és Ápolási Osztályán a páciensek körében – mondta dr. Káldy Zoltán orvosigazgató a Blikknek.

Koronavírus-teszteket végeztek

A Blikk megtudta, hogy a kórházban teszteltek az elmúlt napokban, a vas megyei szombathelyi Markusovszky kórház fekvőbeteg-ellátó osztályán a 11-es Huszár úton, többen pedig pozitív eredményt produkáltak, köztük egy idős mozgásképtelen nő és, aki már régóta az osztályon van.

EZ IS ÉRDEKELHET!

Újabb könnyítést vezet be az EMMI: a veszélyhelyzet megszűnése után még 90 napig érvényesek a lejáró szakorvosi javaslatok

Izolálták a covidos betegeket

A kiszűrt betegek részére egy 27 ágyas COVID-elkülönítő részleget hoztunk létre, ahol jelenleg 17 COVID-beteget ápolunk” – mondta dr. Káldy Zoltán.

Fertőtlenítettek

Az orvosigazgató elmondta, hogy az érintett kórtermeket fertőtlenítették, a szobatársakon gyorstesztet csináltak, valamint szervezetten szűrik az egészségügyi dolgozókat is és továbbra is, ahogy eddig is betartják a higiénés szabályokat.

Nagyon aggasztóak a számok

Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának adjunktusa szerint nagyon aggasztóak a számok. A virológus számításai szerint az utóbbi napokban a tesztteltek több mint 40 százaléka lett pozitív.

Hatalmas felkiáltójel

Kemenesi Gábor szerint ez egy “hatalmas felkiáltójel”. Szerintem nem állítható, hogy csökkenne a járvány terjedése. Éppen ellenkezőleg”.

Túl kell teljesíteni

Mindenkit arra kér, hogy kerülje a szükségtelen közösségbe járást, csoportosulást, csökkentse a bevásárlások számát, “maszk, távolság, kézmosás”, valamint még egy: “követni és túl is teljesíteni minden járványügyi intézkedést” – írja a BPK.

Kiemelt kép: MTI