A hideg idő egészségi hatásairól tett közzé tájékoztatót a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön a Facebookon. Bőrproblémákat, súlyosabb esetben szívtáji fájdalmat is okozhat a hideg időjárás – írták.

Durván lehűlt a levegő

Csütörtökre markánsan lehűlt a levegő. Az előző naphoz képest az ország nagy részén jelentősen, az ország déli felében 10 fokkal, a déli határvidéken pedig 15 fokkal esett vissza a hőmérséklet. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ezt idézheti elő

Az NNK ábrája szerint a hideg idő előidézhet fokozott könnyezést, orrfolyást, nehézlégzést, izomgyengeséget, korlátozott mozgást, okozhatja az ízületek duzzadását és megmerevedését is.

Szárítja a bőrt

A hideg kiszárítja a bőrt, amely viszkethet, begyulladhat, hámlani kezdhet, a végtagokon elfehéredhet, zsibbadás és fájdalom is jelentkezhet. Súlyosabb esetben pedig akár szívtáji fájdalom, ritmuszavar is előfordulhat – írták.

Kapcsolódó:

Ezt tanácsolja az NNK

Az NNK több tanácsot is megfogalmazott. Kiemelte, a réteges öltözködést, a sapka, a sál, a kesztyű viselését. A nedves ruhát, lábbelit pedig mielőbb szárazra kell cserélni. A hidegben ajánlott mozogni, az ugyanis javítja a keringést. Mivel mínusz 10 Celsius-fok alatt fennáll a fagyás veszélye, fémtárgyat nem ajánlott kesztyű nélkül megfogni.

Ezt nem szabad

A kihűlt testrészeket nem szabad dörzsölni, hanem langyos vízzel kell felmelegíteni – emelték ki. Javasolt a sok folyadék fogyasztása. Az alkohol viszont kerülendő, mert az fokozza a hőleadást, kitágítja az ereket.

Ne hagyd ki! Vészjósló jelek, hogy túl alacsony a D-vitamin szinted, ezért nagy baj ez a koronavírus járvány idején

Fontos!

Fontos továbbá a magas C vitamin-tartalmú gyümölcsök, zöldségek fogyasztása. Ajánlott az E vitaminban és olajokban gazdag krémek használata az arcon és a kezeken – derül ki az NNK ábrájáról.

Röpködnek a mínuszok

Pénteken jellemzően mínusz 14 és mínusz 8 fok között alakulnak a minimumok, de egyes helyeken mínusz 15-20 foknál is hidegebb lehet. A csúcsértékek országszerte mínusz 8 és mínusz 1 fok között várhatók. Az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzése szerint a hétvégén még napközben is fagypont alatti hidegre kell készülni, néhol a hajnali órákban mínusz 20 fokot is mérhetnek. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció, Freepik