Amint arról a BudapestKörnyéke.hu is beszámolt szombaton megtörtént Novák Katalin köztársasági elnöki beiktatása. Az ünnepségen énekelt Rúzsa Magdi is, később pedig megnyitották a látogatók előtt a Sándor-palotát. A frissen beiktatott Novák Katalin férje pedig most interjút adott a Mandinernek, egyebek között arról is beszélt a lapnak, miként ismerkedtek meg annak idején a feleségével.

Elsőgenerációs értelmiségi család

Veres István a portálnak adott nagyinterjújában elárulta, borsodi, elsőgenerációs értelmiségi családból származik. Miskolckon született, aztán Sárospatakra járt középiskolába, a gimnáziumot végül Miskolcon fejezte be, majd pedig a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemre járt. Közgazdász lett, akárcsak a szülei. Pénzügyi szakon végzett, azóta is ebben a szakmában dolgozik.

A család fontossága

Veres István az interjúban hangsúlyozta, hogy már gyerekkorától kezdve fontos volt számára a család, ezt vitte magával a felnőtt életébe is. „Mi is azt szeretnénk, hogy a gyermekeinknek hiteles példát mutassunk, amely támaszt jelent nekik az egész életükben. Szerencsések vagyunk. A felmenőinknél nem volt válás, szétesett családi történetek, kitartottak egymás mellett. Ez persze, nem jelenti azt, hogy nem voltak nehézségek az életükben.”

Kapcsolódó:

Megismerkedése Novák Katalinnal

Veres István az interjúban Novák Katalinnal való megismerkedéséről is beszélt, elmondta, hogy az egyetem 1996-os gólyatáborában pillantotta meg, Békéscsabán, ő harmadéves volt, Katalin pedig gólya. „Később ugyanannak az egyetemi diákközösségnek a tagjai lettünk instruktorként. Az volt a feladatunk, hogy a frissen felvételt nyert fiatalok egyetemi beilleszkedését segítsük. Mivel mindketten vidékiek vagyunk, talán jobban átéreztük, mit jelent felkerülni Budapestre, mekkora változás ez tizennyolc évesen. A kapcsolatunk kezdetét 1999 nyarától számítjuk, egy Rába folyón zajló kenutúrától. Egy hajóban eveztünk Szentgotthárdtól Sárvárig, s tesszük ezt képletesen azóta is” – mesélte.

A lánykérés

„Kati éppen Balatonbogláron tett vitorlás­vizsgát, amikor megkértem a kezét. Akkorra sikerült összegyűjtenem annyi pénzt, hogy megvegyem az eljegyzési gyűrűt. A Balaton partján tettem fel neki a kérdést, akar-e a feleségem lenni” – mesélte, visszaemlékezve a lánykérés pillanataira, valamint azt is elmondta, a hagyománytisztelet jegyében elment Novák Katalin édesapjához az ő édesapja és megkérte fia számára Katalin kezét.

Novák Katalin a családja körében:

„A szuverenitás bölcsője a család. A nemzet egysége is a családban kezdődik. Minden kiterjedt családban vannak egymástól…Posted by Novák Katalin on Saturday, May 14, 2022

Mint az államfő férje

Veres István ugyan már hosszú évek óta Novák Katalin férje, de most egy egészen új szerep vár rá, hiszen mostantól ő az államfő férje. Erről azt mondta a lapnak: „Lesznek olyan ügyek, amelyeket eddig a hivatal­ban lévő köztársasági elnök felesége karolt fel, és ebben a ciklusban maga a köztársasági elnök fog velük foglalkozni. A feleségemnek a család, az elesettek megsegítése, a többletsegítségre szorulók felkarolása mindig is szívügye volt, ezzel elnökként is kiemelten foglalkozik majd. Számítunk Herczegh Anitára is, aki first ladyként eddig is kiválóan végezte a munkáját, és nagy kár lenne veszni hagyni a tudását, tapasztalatát. Ami engem illet, maradok a kaptafánál. A pénzügyekhez értek, ebben érzem magam igazán hitelesnek. Néha elcsodálkozom azon, milyen alapvető pénzügyi ismeretek nem természetesek a többség számára. A devizahitel-válság is rámutatott, mekkora a jelentősége annak, hogyan kezeljük a család pénzügyeit. Jó, ha tudjuk, mit jelent a kamatláb, a futamidő, a kockázatoknak való kitettség. Ha egy gyerek megtanulja, hogyan lehet tudatos a pénzügyei kezelésében, felnőttként is könnyebben jut majd egyről a kettőre. Ezért tervezem, hogy segíteni fogok azoknak a gyerekeknek, fiataloknak, családoknak, amelyeknek az átlagnál is nagyobb szükségük van erre a pénzügyi tudatosságra.”

Novák Katalin és Veres István:

A gyerekekről is beszélt

Veres István az interjúban a gyermekeikről is beszélt, hangsúlyozta, hogy amikor még kicsik voltak, a családi feladatokat már akkor is közösnek tekintették. „Mindig az végezte el kettőnk közül, aki éppen tudta. Számomra természetes volt, hogy én is pelenkázok, etetek, öltöztetek, mesét olvasok vagy sétálok, játszom a gyerekekkel. Ezt nem segítségnyújtásként éltem meg, nekem is rengeteget ad, hogy ilyen élő kapcsolatom van velük pici koruk óta. Már nagyok, nem igénylik azt az intenzív jelenlétet, mint régen, így ma már az is belefér, hogy elmenjünk kettesben sétálni, vacsorázni, sőt, olyan is megesett, hogy el tudtunk utazni.”

20 éve házasok

Maradjunk együtt! Ez a most kezdődő Házasság Hete idei mottója. Istvánnal most leszünk 20 éves házasok, mi is tudjuk,…Posted by Novák Katalin on Saturday, February 12, 2022

Nagyon büszke a feleségére

„Ezért is vagyok büszke a feleségemre, hogy ő Magyar­ország első polgára. És nem elsősorban azért, mert nő. Ha valaki, én tudom, hogy méltó és alkalmas erre a feladatra. Ami számomra Kati közéleti sikereinél is fontosabb, hogy ő elsősorban anya és feleség. A maximalizmus, amit a munkájában képvisel, otthon is megjelenik. Hat évig volt otthon a gyerekekkel. Ebben az időszakban csak ez számított. Azóta is nagyon szoros a napi kapcsolata a gyerekeinkkel, és ő az, aki a kiterjedt család összetartásáról is gondoskodik. Este, amikor mi már mindannyian lefeküdtünk, ő rendszeresen nekiáll sütni, hogy friss péksütemény legyen reggelre az asztalon. Ki nem hagyná, hogy ő készítse a gyerekek szülinapi tortáját! És ez nem valami máz, neki tényleg a család a legfontosabb.” – mondta a portálnak Veres István.

Kiemelt kép: Novák Katalin és Veres István – Forrás: MTI/Bruzák Noémi