Mint ahogyan arról a LikeNews is beszámolt december 5-én elhunyt Pécsi Ildikó, Kossuth- és Jászai Mari díjas színésznő.

Gödöllő díszpolgára

Gödöllő díszpolgári oklevelét 2010-ben vehette át, ahogyan a Kossuth-díjat is. Rendkívül sokoldalú egyéniségének köszönhetően számos városi rendezvénnyel szinte egybeforrt a neve: Erzsébet Királyné Szavalóverseny, nőnapi műsorok, de nem múlhatott el nélküle városi főzőverseny, állatvédelmi nap vagy kutyák örökbefogadó napja. Számos városi színdarabban fellépett és rendezőként működött közre. Sok esetben férjével, az olimpiai bajnok labdarúgó Szűcs Lajossal – aki ugyancsak Gödöllő díszpolgára volt – vett részt a rendezvényeken. Mélységes szomorúság, hogy mindketten ebben az évben hagytak itt bennüket – írja Gödöllő városának az önkormányzata.

1994 óta éltek a városban

A 2010-es díszpolgári kitüntetése átvételekor, mint mondta, mindössze 9 éves volt, amikor először látogatott el Gödöllő máriabesnyői részén letelepedett keresztszüleihez, és azonnal beleszeretett a településbe. 1960-ban vásárolták meg azt a máriabesnyői telket, ahol 1971-ben férjével, Szűcs Lajossal felépítették otthonukat. 1994 óta volt állandó lakója városunknak, amit ő maga egyszerűen csak „Gödöllőkének” nevezett.

Imádta a várost

„Ebben a városban mindig szeretet és nyugalom volt. Köszönöm mindenkinek, hogy ez a város ilyen, és itt élhetek. Bízom benne, hogy továbbra is ilyen marad” – mondta a díj átvétele után.

Óriási karriert futott be

A Színművészeti Főiskolát 1962-ben végezte el. Az évek során tagja volt a Pécsi Nemzeti Színház (1962-66), a Vígszínház (1966-70), a Mikroszkóp Színpad (1970-73), a kecskeméti Katona József Színház (1973-76), a Radnóti Színház (1976-85), a Népszínház (1985-90) és 1990 után évekig a József Attila Színház társulatának. 1994 és 1998 között országgyűlési képviselő is volt.

Kapcsolódó:

Férje júliusban hunyt el

Pécsi Ildikó imádott férje, Szűcs Lajos júliusban hunyt el.

Filmbeillő szerelem volt az övék

Igazi filmbe illő, romantikus történet. Már a megismerkedésük sem volt mindennapi, a focista az Aranyember című filmben látta meg a fiatal Ildikót, és azonnal beleszeretett. Később személyesen is találkoztak, és többé nem engedték el egymás kezét.

Belebetegedett a gyászba

LikeNews is megírta, hogy a gyász annyira összetörte a Kossuth-díjas színésznőt, hogy 14 kilogrammot fogyott, valamint lelkileg és fizikálisan is belebetegedett. A vérnyomását és a vércukorszintjét az orvosok beállították, többször kapott vitaminkúrát és infúziót is.

Unokájával is megbékélt

Férje temetésén Ildikó imádott unokájával is békét kötött. A neves művésznő korábban megtagadta unokáját, úgy tűnik a sérelmek a feledés homályába vesztek és Pécsi Ildikó Csaba unokájával megrendülten egymást ölelve együtt ment a szeretett férj és nagypapa sírjához.

Végrendeletet írt

Ezt követően kiderült, hogy a művésznő végrendeletet is írt, illetve a temetésének a részletei is napvilágot láttak. ű

Fogadott fia nincs az örökösök között

“Öt éve gyakran szóba került közöttünk, hogy végrendeletet írt Ildikó, sőt többször meg is változtatta azt” – mondta a Blikknek L. Péterfi Csaba, akit a színésznő fiaként szeretett, ám a férfi azt is elárulta a lapnak, hogy ő nincs az örökösök listáján.

“Én sokkal többet kaptam tőle az elmúlt húsz évben, amit nem lehet anyagi javakban mérni. Kifejezett kérésemre, remélem semmilyen szinten nem is vagyok megemlítve a végakaratban. Úgy gondolom, hogy az örökség a családtagokat, az első számú leszármazottat, a vérszerinti fiát, Szűcs Csabát illeti meg. Rengeteget beszélt nekem Ildikó a végakaratáról, azt is elárulta, hogy kinek mit szeretett volna adni. Folyamatosan változtatta az iratban foglaltakat az elmúlt öt évben, ám a végakarata tartalmáról nem nyilatkozhatok” – mondta a Blikknek L.Péterfi Csaba.

Megszólalt az ügyvéd

Dr. Magyar György, a néhai házaspár ügyvédje, jogásza és vagyonkezelője nem csak Pécsi Ildikó, de Szűcs Lajos a színésznő nyáron elhunyt férjének végakaratát is őrzi.

“A halál esetére szóló rendelkezést ahogyan korábban Pécsi Ildikó, férje is irodánkra bízta. Külön-külön rendelkeztek” – mondta az ügyvéd a Blikknek, aki szintén jó barátságot ápolt a néhai színésznővel.

Haláláig az emlékiratain dolgozott

Pécsi Ildikó úgy tudni egészen a haláláig az emlékiratain dolgozott, amit könyv formájában szeretett volna nyilvánosságra hozni. A kézirat most fogadott fiánál van, ám vér szerinti fia döntésén múlik, hogy valaha napvilágot látnak-e majd a művésznő által írt sorok. „A félig kész kéziratait nekem adta át Ildikó. Ezenkívül még hangfelvételen rögzítettem azokat a történeteket, amelyeket nem maradt ideje papírra vetni. Attól függetlenül, hogy Ildikó rám bízta, a fia, Csaba döntése lesz, befejezzük-e vagy sem, de ő most – érthetően – a gyásszal van elfoglalva, nagyon megrendült, nem akar még ezzel foglalkozni. Ildikó szóban elmondta, hogy szeretné kiadni, de a halálával megváltozott a helyzet, hiszen a szellemi tulajdonával is a majdani örököse rendelkezik” – mondta a Blikknek a művésznő fogadott fia.

Kiemelt kép: Pécsi Ildikó