A fejüknél összenőtt, tavaly augusztusban szétválasztott sziámi ikerpár egyik tagjának, Rabeyának nyár óta halasztott koponyarekonstrukciós műtétére utaznak ki Bangladesbe a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvosai.

Erre készülnek most az orvosok

Az alapítvány pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a műtétet a koronavírus-járvány miatt halogatták, de most már muszáj elvégezni az agy fokozott védelméért, és mert a beültetett szövettágítók további növekedése a bőr minőségének romlását idézheti elő.    

Áder Jánosnál járt a sziámi ikreket szétválasztó orvoscsoport

A Sándor-palotába látta vendégül a köztársasági elnök Csókay Andrást és csapatát. Áder János azért hívta meg az orvoscsoportot, hogy megköszönje nekik a a fejénél összenőtt bangladesi sziámi ikerpár szétválasztásában végzett munkájukat. Áder János szerint a műtét elmélete és gyakorlata, a megalapozó kezelések és beavatkozások sora mind azt mutatta meg, hogy példátlanul nehéz feladatra vállalkoztak a szakemberek.

Csontpótló implantátum

Az előzetesen elvégzett képalkotó vizsgálatok eredményei megérkeztek, az orvosok elkészítették a lágyrész-fedések tervét, és a Debreceni Egyetem segítségével a kapott adatok alapján elkészült a csontpótló implantátum, amelyet visznek ki magukkal.    

Csókay András idegsebész végzi a műtétet

A műtétet Csókay András idegsebész, Pataki Gergely plasztikai sebész, az Operation Freedom műtétsorozat csapatvezetője, Csapody Marcell gyermekgyógyász, aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos, az Operation Freedom aneszteziológus csapatának vezetője végzi, a család és a gyermekek állapotának felméréséért, jövőjük további megszervezéséért és a kinti orvosokkal történő konzultációért pedig Császár Zsuzsanna gyermekklinikai szakpszichológus is felel – írták.    

Csókay képtelenségnek hitte

„Amikor először megláttam őket, azt mondtam, hogy ez képtelenség, nem lehet megcsinálni!” – ezt mondta korábban Csókay András

Ez is érdekelhet: Bangladesi sziámi ikrek: képtelenségnek hitte Csókay a szétválasztásukat

Szigorú protokoll

Hozzátették: a kiutazás és a kinttartózkodás alatt szigorú járványügyi protokollt követnek, annak betartásáról a bangladesi katonai kórház vezetői és az orvosok is gondoskodnak.

Friss tartalom a LikeNews-ról: Drámai mértékben növekszik a halottak száma itthon, közben van olyan ország, ahol már a köztereken is kötelező a szájmaszk

Kiemelt kép: Szétválasztott sziámi ikrek – Forrás: Cselekvés a Kiszolgáltatokkért Alapítvány